fbpx
събота, септември 23, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Топ италиански алпинист загина на Нанга Парбат

Карл Унтеркирхер, един от водещите хималайски алпинисти през последните години, загина, падайки в цепнатина, докато прокарваше нов маршрут на Нанга Парбат. Унтеркирхер и партньорите му, Симон Керер и Валтер Нонес, са били на височина около 6000 м. на стената Ракхиот по 8125-метровия връх, когато се срутил снежен мост и италианският алпинист полетял към дъното на дълбока цепнатина. Партньорите му в продължение на цяла нощ правили опити да го измъкнат, но безуспешно.
Тъй като било невъзможно да слязат надолу, Керер и Нонес продължили до 7000 м. нагоре, за да се спасят.

По-рано този месец, по време на аклиматизация за изкачване на Нанга Парбат, трима алпинисти изкачиха нов тур по западния ръб на връх Чонгра (6824 м.).

Унтерхирхер, 38 г., е изкачил редица премиерни маршрути в Доломитите. Той е осъществил и безкислородни изкачвания на Еверест и К2 през 2004 г., но през последните години се фокусира върху прокарването на нови турове в Хималаите. С различни партньори, той направи първо изкачване по северната стена на  връх Генйен (6204 м.) в Китай през 2006 г., по южната стена на Ясемба (7350 м.) в Непал и по северната стена на Гашербрум II в Китай, през 2007 г. Унтеркирхер работеше като планински водач в Доломитите.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!