fbpx

17-годишен руснак стана най-младият европеец на Еверест

17-годишният Дмитрий Тертични стана най-младият руснак и въобще европеец, изкачил Еверест. Младежът е стъпил на връхната точка на 17 май в състава на експедицията „Клуб Севън Съмитс“, под ръководството на Александър Аврамов.

С изкачването на Еверест Тертични е събрал и престижната колекция от изкачване на седемте континентални първенци.

Дмитрий е бил насочен към алпинизма от своя баща, известният руски бизнесмен Александър Тертични.

„От ранно детство приучавахме сина си в любов към спорта. Дима от 5-годишен се занимава с футбол. Миналата година в състава на ФК „Динамо“ той стана двукратен шампион на Москва. Притежава първи разряд по шахмат. В планината за първи път го изведохме, когато беше 12-годишен. Гордея се с мъжеството на сина си. Не всеки възрастен може психически и физически да преодолее всички трудности, с които се сблъскахме при изкачването. Той умее да поставя пред себе си цели и да ги постига.“, разказва бащата.

„Занимавам се с алпинизъм от 2013 година. Бях на 12, когато с баща ми опитахме да изкачим Килиманджаро. За съжаление трябваше да се върна от височина 5720 м., заради височинна болест. При този опит ние с баща ми си поставихме за цел изкачването на седемте континетални първенци и успехме да го направим!“, добавя Димитрий.

През 2017 г. Дмитрий започва да учи в Charterhouse School – едно от деветте най-стари, престижни, мъжки средни училища в Англия. Там е преподавал и Джордж Мелъри. Първият човек, предприел опит за изкачване на Еверест през 1923 г.

 

Прочети  ПСС – домакин на световния форум на планинските спасители

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.