fbpx

Белгиец с впечатляващо солово преминаване на Fitz Traverse в Патагония

Знаменитият белгийски алпинист и катерач Шон Виланьова О’Дрискол преди дни осъществи едно от най-запомнящите се и впечатляващи соло-изкачвания в Патагония.

Той премина траверса по хребета на масива Фицрой, наречен “Fitz Traverse”. Преминаването му е едва второто в историята.

Шон започна изкачването от връх Aguja de la S, след което премина последователно през Aguja Saint-Exupéry, Aguja Rafael Juárez, Aguja Poincenot, Fitz Roy, Aguja Mermoz и Aguja Guillaumet.

 

Освен тях, той е добавил още два върха, вероятно става въпрос за Aguja Val Biois и la Aguja Kakito.

По това време Шон отпразнува и 40-тия си рожден ден: “Благодаря на всички за поздравите за рождения ми ден! Аз съм най-щастливият човек на планетата, Защото се срещнах с огромен брой удивителни хора! За да отпразнувам рождения си ден получих СЕДЕМ торти, някои с глазура, а два с допълнителна украса!!!!”, написа Шон в блога си, намеквайки за върховете от траверса на масива Фицрой .

Траверсът Фицрой представлява планински хребет с дължина около пет километра, четири, от които се преминават със скално катерене с категория до 7а (5.11d) и наклон на стените до 65 градуса.

Маршрутът преминава през върховете Aguja Guillaumet, Aguja Mermoz, Cerro Fitz Roy, Aguja Poincenot, Aguja Rafael Juárez, Aguja Saint-Exúpery и Aguja de l’S.

За първи път траверсът е осъществен от 12 до 16 февруари 2014 г.: от американските алпинисти Алекс Хонолд и Томи Колдуел.

На 12 февруари 2021 г. белгиецът премина траверса Фицрой солово. Неговият маршрут беше в обратен ред на американците и добави към траверса още два върха, увеличавайки броят им до 9.

Прочети  Има ли го все пак Стъпалото на Хилари?

Американският алпинист Колин Хейли първи съобщи за това историческо събитие на страницата си в социалните мрежи: „Сигурен съм, че скоро на страниците на Patagonia Vertical и евентуално от самата легенда, Шон Виланьова, ще чуем по-подробна история, но не можах да не споделя тази новина: Шон Виланьова О’Дрискол току-що завърши второто преминаване на траверса Фицрой (и първотов обратна посока) … и при това с нощно изкачване! Няма съмнение, че това е най-впечатляващото самостоятелно изкачване в Патагония и не мога да не се чудя дали това не е най-забележителното изкачване в Патагония в цялата история на масива? Мисля, че много изкачвания са толкова различни по своята същност, че е трудно да ги сравняваме помежду си. Но във всеки случай както онези, които успяха да направят соло на всички тези върхове (поотделно), така и тези, които като цяло са много запознати с Патагония, сега си напрягат мозъка как е било възможно да се организира логистика и да се премине през цялата тази верига върхове в самостоятелно изкачване.

Дори малко завиждам, но ще кажа следното: Неимоверно се радвам на Шон, така че това е благородна завист. Мисля, че това отчасти е така, защото миналия сезон засякох Шон в Патагония и той е невероятен човек сам по себе си. Друга причина, поради която това не е завист: осъзнавам, че аз самият не бих могъл да повторя този пасаж, дори с моя минал патагонски опит. Поздравления, Шон, за наистина невероятното постижение! Все още се опитвам да схвана това преминаване.”

Белгиецът Шон Вилануева О’Дрискол далеч не е новодошъл в Патагония, освен това той има и най-значимата награда в света на алпинизма: Златен ледокоп, която той и екипът му получиха през 2011 г. за откриването на 9 скалисти трад- маршрута по западните и южните брегове на Гренландия. Шон е роден на 7 февруари 1981 г. Живее в Брюксел.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook