fbpx

Белгиец с впечатляващо солово преминаване на Fitz Traverse в Патагония

Знаменитият белгийски алпинист и катерач Шон Виланьова О’Дрискол преди дни осъществи едно от най-запомнящите се и впечатляващи соло-изкачвания в Патагония.

Той премина траверса по хребета на масива Фицрой, наречен “Fitz Traverse”. Преминаването му е едва второто в историята.

Шон започна изкачването от връх Aguja de la S, след което премина последователно през Aguja Saint-Exupéry, Aguja Rafael Juárez, Aguja Poincenot, Fitz Roy, Aguja Mermoz и Aguja Guillaumet.

 

Освен тях, той е добавил още два върха, вероятно става въпрос за Aguja Val Biois и la Aguja Kakito.

По това време Шон отпразнува и 40-тия си рожден ден: “Благодаря на всички за поздравите за рождения ми ден! Аз съм най-щастливият човек на планетата, Защото се срещнах с огромен брой удивителни хора! За да отпразнувам рождения си ден получих СЕДЕМ торти, някои с глазура, а два с допълнителна украса!!!!”, написа Шон в блога си, намеквайки за върховете от траверса на масива Фицрой .

Траверсът Фицрой представлява планински хребет с дължина около пет километра, четири, от които се преминават със скално катерене с категория до 7а (5.11d) и наклон на стените до 65 градуса.

Маршрутът преминава през върховете Aguja Guillaumet, Aguja Mermoz, Cerro Fitz Roy, Aguja Poincenot, Aguja Rafael Juárez, Aguja Saint-Exúpery и Aguja de l’S.

За първи път траверсът е осъществен от 12 до 16 февруари 2014 г.: от американските алпинисти Алекс Хонолд и Томи Колдуел.

На 12 февруари 2021 г. белгиецът премина траверса Фицрой солово. Неговият маршрут беше в обратен ред на американците и добави към траверса още два върха, увеличавайки броят им до 9.

Прочети  Знакови спасителни акции в Рила този уикенд, хеликоптерното спасяване остро на дневен ред (ВИДЕО)

Американският алпинист Колин Хейли първи съобщи за това историческо събитие на страницата си в социалните мрежи: „Сигурен съм, че скоро на страниците на Patagonia Vertical и евентуално от самата легенда, Шон Виланьова, ще чуем по-подробна история, но не можах да не споделя тази новина: Шон Виланьова О’Дрискол току-що завърши второто преминаване на траверса Фицрой (и първотов обратна посока) … и при това с нощно изкачване! Няма съмнение, че това е най-впечатляващото самостоятелно изкачване в Патагония и не мога да не се чудя дали това не е най-забележителното изкачване в Патагония в цялата история на масива? Мисля, че много изкачвания са толкова различни по своята същност, че е трудно да ги сравняваме помежду си. Но във всеки случай както онези, които успяха да направят соло на всички тези върхове (поотделно), така и тези, които като цяло са много запознати с Патагония, сега си напрягат мозъка как е било възможно да се организира логистика и да се премине през цялата тази верига върхове в самостоятелно изкачване.

Дори малко завиждам, но ще кажа следното: Неимоверно се радвам на Шон, така че това е благородна завист. Мисля, че това отчасти е така, защото миналия сезон засякох Шон в Патагония и той е невероятен човек сам по себе си. Друга причина, поради която това не е завист: осъзнавам, че аз самият не бих могъл да повторя този пасаж, дори с моя минал патагонски опит. Поздравления, Шон, за наистина невероятното постижение! Все още се опитвам да схвана това преминаване.”

Белгиецът Шон Вилануева О’Дрискол далеч не е новодошъл в Патагония, освен това той има и най-значимата награда в света на алпинизма: Златен ледокоп, която той и екипът му получиха през 2011 г. за откриването на 9 скалисти трад- маршрута по западните и южните брегове на Гренландия. Шон е роден на 7 февруари 1981 г. Живее в Брюксел.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook