fbpx
събота, юли 27, 2024
ИзбраноНовиниТуризъм

В ход е кампания „Хижа на годината 2023“: до ноември гласуваме за добрите примери

През месец май бе даден официален старт на кампания “Хижа на годината”, инициатива на 360mag.bg.

В присъствието на неправителствени организации, компании, подкрепящи развитието на планинския туризъм и любители на активностите сред природата, бяха обявени номинациите в осем направления. В тях ще се конкурират общо 55 хижи.

От 15 май до 15 ноември на сайта huts.360mag.bg, всеки ползвател на планински обекти за настаняване може да даде своя глас за хижи и заслони.

Те са разпределени в категориите “Най-добра хижа без автомобилен / лифт достъп”, “Най-добра хижа с автомобилен / лифт достъп”, “Най-добър стопанисван заслон”, “Най-добър нестопанисван заслон”, “Хижа с най-добра кухня”, ”Хижа с най-устойчиви екопрактики”, “Рестарт на хижа”, “Най-чиста хижа”.

Резултатите от годишното национално гласуване ще бъдат обявени на 7-ми декември по време на 18-тите “Дни на предизвикателствата” – фестивал за приключенско кино, спортове на открито, устойчив начин на живот, туризъм и екология.

Номинациите за “Хижа на годината” бяха излъчени в предварителна сесия от неправителствени организации, добре разпознаваеми сред планинарската общност. Всички те притежават високо ниво на експертиза при оценяването на хижарската база.

Това са „Планини и хора“ – асоциация на планинските водачи в България, Български туристически съюз, Асоциация на парковете в България, Сдружение за дива природа “Балкани”, Български планинарски съюз, колоездачният портал Mtb-bg.com, Българска асоциация ски свободен и екстремен стил, Българска асоциация по алтернативен туризъм, “За земята” и „Разказите на хижаря„.

В рамките на кампанията “Хижа на годината” организаторите обявяват и отворен конкурс за финансиране от 20 000 лв. за възстановяване, реновиране, подобрение и популяризиране на туристически хижи и заслони с обществен достъп. Финансирането
по гранта се осигурява от компания „SiteGround”.

 ***

Повече за това: кое стои в основата на „Хижа на годината“, какъв е смисълът от такава кампания и какво да очакваме като резултат от нея, разказва ни Иван Панчев – главен редактор на списание 360 и организатор на конкурса.

Иван Панчев снимка: личен архив

Откъде дойде идеята за „Хижа на годината“?

Идеята за този конкурс за първи път дойде при нас в офиса от организацията „Планинари“. През 2016 г. те казаха – „Искаме да направим такъв конкурс, бихте ли ни помогнали“. Съответно, ние веднага се съгласихме, а те вече го бяха започнали. Искаха от нас да го популяризираме и се включихме. С каквото можахме, помогнахме. Този конкурс през 2016 г. завърши с награждаване. Тогава хижа „Яворов“ спечели. Следващата година, „Планинари“ не искаха да правят конкурса, а и ние също нямахме енергията да го стартираме и направим сами. Затова тогава не продължи.

Миналата година, когато беше избран новият председател на БТС Венци Венев, решихме, че има смисъл да възобновим „Хижа на годината“. Вярваме на този човек и смятаме, че оттук насетне, помагайки му, ако може той нещо да направи – ще го направи в тази организация. Всъщност, това ни е основната мотивация сега. Сто процента конкурсът е организиран от нас. Нямаме финансиране от БТС, може би някой и това ще си помисли… Те ни съдействат като компетентна организация и само дотолкова.

Включихте и други организации при подготовката на конкурса. Кои и защо тях?

Поканихме общо 12 организации, от които 10 се съгласиха. Две ни отказаха по техни съображения. Като цяло, казаха, че не се считат за компетентни в материята.

Идеята беше тези организации и техните членове да кажат мнението си. Постарали сме се да има максимална представителност на хората, които използват хижите.

Още през февруари изпратихме до всички писмо, с което ги поканихме. Там са описани критериите, които са публикувани и в сайта. Разбира се, имаше допълнителни уточнения, които са важни от гледна точка на това какво е важно, за да бъде една хижа такава. Получихме от тези 10 организации номинации. Съответно, на тази база направихме общите номинации, които вече са обявени.

Как разделихте хижите по категории?

Разделението по категории беше предварително. Това към момента е много важна тема. БТС навремето също са правили такъв конкурс още през 70-те години. Може би и преди това, но той винаги е бил в една категория. Ние обаче смятаме, че няка как да се сравняват круши с ябълки. Затова ги разделихме на хижи с автомобилен достъп, без такъв, заслони – стопанисвани и нестопанисвани… Обособихме осем категории, които са с различни параметри. Целта е, освен това, което споменах за сравняването, не да спечели просто една хижа, а да покажем, че има хубави обекти.

Искаме да обърнем внимание на добрите примери

Разбираме, това е ясно, че всички са негативно настроени към БТС и към цялата ситуация. Разбираме, че има причини това да се случва. Но искаме да обърнем внимание, че все пак има туристически дружества и обекти, които влагат усилия и се поддържат едни много хубави хижи.

Това ли е целта на кампанията – да покажете добрите примери?

Да, това е основната цел. Затова и разделихме в категории – да спечелят различни хижи спрямо техните силни страни.

Получи се казус по темата какво е автомобилен достъп, как ще коментирате?

Има хижи, до които има черен път или пък възможност за достигане с джипове и други високопроходими машини. Но кампанията е насочена до голяма степен и към потребителите. Не искаме да заблуждаваме хората, които използват хижите, докъде могат да стигнат с лек автомобил и докъде – не. Това е много ясна граница в разделението, което направихме. Имаше предложения да направим категория за „off road“ достъп, която отказахме категорично. Смятаме, че не бива да бъде промотирана тази идея, изобщо не заставаме зад нея. Да – има любители на тези дейности, те си знаят къде да ходят. Ние се насочваме повече към туризма. Затова не искам да коментираме подробно тази тема.

Но относно въпроса – кои от хижите, които се намират в Паркове, в които автомобилният достъп е изцяло забранен, все пак се зареждат с автомобили? Държа да кажа, че в тези случаи това е категорично според правилата. Всеки Парк има разпоредби, според които могат да навлизат автомобили при специален режим. Това не прави хижите там с автомобилен достъп. Но то е различно, темата е изключително широка и не е тема на конкурса. Нашето разделение е базирано на потребителите – казваме: до тези хижи можете да стигнете с автомобил, до тези хижи ходите пеша.

Какви резултати да очакваме от този конкурс?

Това е цялостна кампания. Освен гласуването за хижите, постарахме се да има грант за възстановяване. В него могат да кандидатстват различни хижи и организации, които имат интерес да възстановят дадени обекти в планината. На сайта са публикувани официално условията и напътствия за кандидатстващите – какво точно се търси в този грант като резултати. Така че, освен гласуването за хижите, осигурихме и това. Наистина, има много хижи за възстановяване и много неща за оправяне.

Друга цел е и да

предизвикваме дискусии

Включително и тази, която е в момента. Нека да се говори по темата, нека да се говори за хижите, които не се управляват добре. Нека да се говори за хижите, които се управляват добре. Както и да привлечем медии, които да обърнат внимание на тази тема, но да обърнат обективно внимание. Да си задаваме въпросите – какво трябва да бъде една хижа? Какви са важните условия, които трябва тя да изпълнява? Какви да са класификациите на хижите (в момента няма такова разделение)?

Имате ли комуникация с институции в това Ваше начинание за взаимодействие?

Ако питате за държавни институции – не. В момента обстановката в страната е такава, че и не би могло да има. Първо, трябва да има работещо правителство, и след това да се обсъждат тези въпроси на инстуционално ниво.

 За актуална информация за всичко свързано с конкурса “Хижа на годината”, следете страницата huts.360mag.bg

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!