fbpx
понеделник, юли 8, 2024
ИзбраноНовини

Акция в Стара планина: отрядите на ПСС-Лакатник и ПСС-Враца спасиха туристи в отвесен терен (СНИМКИ)

Съвместна акция за издирване на бедстващи туристи и изваждането им от отвесен терен са провели отрядите на Планинска спасителна служба (ПСС) Лакатник и Враца.
На 20.05.2023 г. около 16:00 ч. към планинските спасители е постъпил сигнал за бедстващи мъж и жена в района на Кобилини стени, Врачански Балкан.
Те са тръгнали от с. Оплетня в посока билото на планината, но са се отклонили от основната пътека и са се озовали в отвесен непроходим терен на нивото на вр. „Остра могила“.
Веднага е организирана спасителна акция от две страни от отрядите ПСС-Лакатник и ПСС-Враца.
Чрез телефонна комуникация са дадени напътствия на бедстващите да спрат движението си, за да бъдат локализирани максимално бързо и да бъдат изведени от трудната ситуация.
Четирима планински спасители и един доброволец от отряд Лакатник с високопроходим автомобил са подходили с препятствия от долната страна на вече локализираните туристи. В същото време двама планински спасители от Враца са пристигнали в най-горната точка на терена, откъдето е проведена спасителната акция.
Теренът е бил изключително рисков, с падове и отвесни скали, казват спасителите.
Те са фиксирали точки и са изградили въжен парапет, чрез който са извели бедстващите с помощта на самохвати.
И двамата са били в добро общо състояние, с лека дезориентация и уплаха, казват още спасителите. Имали са планинска застраховка, допълват още от ПСС и призовават отново за повишаване на застрахователната култура у туристите.
Акцията е приключила с транспортиране на пострадалите до Лакатник в 21:00 ч.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!