fbpx
събота, май 25, 2024
НовиниТуризъм

Над 200 души в зимен събор на връх Яворец

Над 200 души посрещна връх Яворец (1394 м, Западна Стара планина) в зимен туристически събор, провеждан ежегодно през последната събота на всеки януари.

Върхът се намира над село Лакатник. Има традиция той да бъде изкачван през януари от 1964 г. насам. Тогава четирима местни планинари полагат началото на поход, с идеята да преодолеят снежните преспи до върха. Оттам те се отправят към току-що построената тогава хижа Тръстеная.

Оттогава насам, в организирани походи от местната планинарска общност, събитието се провежда всяка година.

Имало е случаи, в които върхът е бил непристъпен,

казват символичните домакини от местното туристическо дружество “Репей”.

Те са приели традицията на предците им в туристическата дейност в Лакатник и я продължават и днес.

Така тази година отново събраха на върха пъстра палитра планинари от близо и далеч – млади и стари. От 2019 г. насам събитието обаче надминава традиционния си формат на организиран туристически поход, за което от дружеството споделят:

В последно време, с набирането на популярност на масовите туристически събития, форматът на „Яворец“ надхвърли традиционния ни организиран зимен поход. Затова решихме, че най-удачно е да организираме събитието под формата на събор. Плътно до нас винаги през годините е отряда на ПСС-Лакатник: в организацията, и в логистиката на случването. Това не е лесна задача, особено с оглед участието на много и в голямата част – непознати хора като степен на подготовка за зимна планина и разнородни групи. Превенцията обаче е на високо ниво – тръгвайки от препоръките – до обезпечаването на оказване на помощ на терен в случай на нужда. Проверката на времето – много отдавна и в различни поколения – е доказала, че това събитие трябва да се провежда при съответен контрол и мерки.

С приповдигнато настроение в снежна обстановка и заскрежена гора премина събитието. Огньове и топли сърдечни разговори отново обединиха в синхронен дух включилите се в мероприятието.

Гвоздеят на сбирката отново беше задължителната от над половин век насам обща снимка.

От четири години насам връхната точка се изкачва по три лъча – освен от основоположения от площада на село Лакатник, групи тръгват и от село Бов, както и от хижа Тръстеная, където дружество „Репей“ провежда и годишния си преглед.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!