fbpx
събота, април 20, 2024
ВидеоНовиниХижи

Ема Гатева спечели делото за хижа Амбарица

Ема Гатева съобщи във Фейсбук, че окончателно е спечелила делото срещу БТС за стопанисването на хижа Амбарица в Стара планина.

„Приятели! Имам добра новина! 3-0! Спечелих окончателно делото, което БТС заведе срещу мен 🙂 Съдът се произнесе, че техните искания са неоснователни“, написа тя в социалната мрежа рано сутринта в петък.

Гатева определя съдебната битка с Българския туристически съюз като „загубени години и за двете страни“. По думите ѝ, въпреки саботажите, за тези години Амбарица се превръща от „хижа, която почти всички заобикаляха и със забравено име, пак посещавана“.

Хижарката споделя, че са направени ремонти за десетки хиляди лева, без никаква държавна или общинска подкрепа, осъществени са и събития със собствени сили, без големи спонсорства.

„А можеше да работим заедно и да сме направили още повече, вместо да воюваме. Но това беше техен избор“, пише в заключение тя.

Ема Гатева е хижар на Амбарица от 2014 година. По договор тя има гратисен период, в който няма да плаща наем за хижата, но необходимите ремонти са за нейна сметка. Според договора този гратисен период е изтекъл в началото на 2016 г.

Вместо заложените по договор ремонти за 25 хил. лв., подобренията, направени на хижата към 2019 г. възлизат на 74 хил. лв. За това Гатева има договорка с бившия Изпълнителен секретар на БТС Венцислав Удев, както и разговори с него договорът ѝ да бъде удължен с още 5 години.

През 2019 година, БТС, чрез новия си секретар Зорница Радонова, поиска да си вземе х. „Амбарица“. В писмо до Гатева от туристическия съюз изискват и изплащане на неплатени наеми и натрупани лихви в размер на над 20 хиляди лева. Становището на хижарката обаче е, че сумите са недължими, заради многократно надхвърлящите ги капиталовложения, които тя е направила в хижата.

Така се стигна до съдебно дело, което БТС заведе в Троянския районен съд през 2020 г. Искът на БТС беше за освобождаване на хижата и за изплащане на обезщетение за пропуснатите ползи. Почти три години по-късно и няколко инстанции, съдът се произнесе в полза на Гатева. Хижа „Амбарица“ остава в добри ръце!

YouTube player

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!