fbpx

Спорът между Ема Гатева и БТС за х. “Амбарица” отива в съда (ВИДЕО)

Троянският районен съд е образувал гражданско дело по спора между БТС и Ема Гатева за стопанисването на хижа “Амбарица”. Искът на БТС е за освобождаване на хижата и за изплащане на обезщетение за пропуснатите ползи.

“Дълго чакано дело от мен. Толкова години работа под напрежение и партизански войни. Но всичко е на път да се промени. Аз съм оптимист за изхода от делото. А то ще е много интересно. То е важно не само за хижа Амбарица, важно е за развитието на организирания туризъм в Троян. Защото Амбарица се превърна в ябълката на раздора за троянските туристи. Махленското овикване и надвикване, за това кой прав, кой крив, отдалечи много планинари от дейностите на дружествата ( в мн.ч., защото в Троян са много).
Вярвам, че след това дело хижа “Амбарица” пак ще е онзи обединител, каквато реално е била, за поколения троянски туристи”, коментира във Фейсбук дългогодишният хижар на “Амбарица” Ема Гатева.

Емилия Гатева е хижар и от 2013 г. наема хижа „Амбарица“. По договор тя има гратисен период, в който няма да плаща наем за хижата, но необходимите ремонти са за нейна сметка. Според договора този гратисен период е изтекъл в началото на 2016 г., каза Гатева и посочи своята позиция пред БНР:
„Няма икономическа логика. Няма хижа в района, наемателят на която хем да извършва всички ремонти, хем да плаща наеми, хем текущи поддръжки, доставка на оборудване и материали – това е невъзможно. БТС не искаха да се съобразят с това… Наемите са само претекст. Те просто искат друг да стопанисва хижата. Истината е, че дори те нямат право да взимат тези наеми, защото имотът им е предоставен за безвъзмездно ползване за развитие на социален туризъм. Без да са упълномощени от областния управител, те изземват чужди права“.
Тя обяви, че ремонтите и оборудването възлизат на 74 хил. лв.

БТС поиска да си вземе х. “Амбарица” след изтичане на 5-годишния договор за стопанисване, който изтече през 2019 г. По време на стопанисването, Гатева направи редица подобрения и възроди планинарския дух в позападналата хижа.

БТС иска да вземе хижа Амбарица от Ема Гатева

Гатева срещна подкрепата и разбирането и сред туристическата общност, които я подкрепиха в спора с БТС.

Десетки планинари на чай пред Спортната палата за “Амбарица” (СНИМКИ)

А какво е да си жена-хижар, вижте във видеото:

Прочети  Нов изпълнителен секретар търси Български туристически съюз

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!