fbpx

Спорът между Ема Гатева и БТС за х. „Амбарица“ отива в съда (ВИДЕО)

Троянският районен съд е образувал гражданско дело по спора между БТС и Ема Гатева за стопанисването на хижа „Амбарица“. Искът на БТС е за освобождаване на хижата и за изплащане на обезщетение за пропуснатите ползи.

„Дълго чакано дело от мен. Толкова години работа под напрежение и партизански войни. Но всичко е на път да се промени. Аз съм оптимист за изхода от делото. А то ще е много интересно. То е важно не само за хижа Амбарица, важно е за развитието на организирания туризъм в Троян. Защото Амбарица се превърна в ябълката на раздора за троянските туристи. Махленското овикване и надвикване, за това кой прав, кой крив, отдалечи много планинари от дейностите на дружествата ( в мн.ч., защото в Троян са много).
Вярвам, че след това дело хижа „Амбарица“ пак ще е онзи обединител, каквато реално е била, за поколения троянски туристи“, коментира във Фейсбук дългогодишният хижар на „Амбарица“ Ема Гатева.

Емилия Гатева е хижар и от 2013 г. наема хижа „Амбарица“. По договор тя има гратисен период, в който няма да плаща наем за хижата, но необходимите ремонти са за нейна сметка. Според договора този гратисен период е изтекъл в началото на 2016 г., каза Гатева и посочи своята позиция пред БНР:
„Няма икономическа логика. Няма хижа в района, наемателят на която хем да извършва всички ремонти, хем да плаща наеми, хем текущи поддръжки, доставка на оборудване и материали – това е невъзможно. БТС не искаха да се съобразят с това… Наемите са само претекст. Те просто искат друг да стопанисва хижата. Истината е, че дори те нямат право да взимат тези наеми, защото имотът им е предоставен за безвъзмездно ползване за развитие на социален туризъм. Без да са упълномощени от областния управител, те изземват чужди права“.
Тя обяви, че ремонтите и оборудването възлизат на 74 хил. лв.

БТС поиска да си вземе х. „Амбарица“ след изтичане на 5-годишния договор за стопанисване, който изтече през 2019 г. По време на стопанисването, Гатева направи редица подобрения и възроди планинарския дух в позападналата хижа.

БТС иска да вземе хижа Амбарица от Ема Гатева

Гатева срещна подкрепата и разбирането и сред туристическата общност, които я подкрепиха в спора с БТС.

Десетки планинари на чай пред Спортната палата за “Амбарица” (СНИМКИ)

А какво е да си жена-хижар, вижте във видеото:

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!