fbpx

Филми за Тибет излъчват в парка

Сдружение „Международен фестивал на планинарското кино“ възобновява мероприятията си, прекратени заради глобалната пандемия.

Заради все още валидните мерки за спазване на социална дистанция организаторите на Банско Филм Фест ни канят пред големия екран под звездите!

На откритата лятна сцена на Театър София на 7 юни те ще излъчат специална селекция с филми за Тибет – едно от най-свещените места по света, с най-високата територия на планетата.

Ето и програмата:
20:30ч. – отваряне на вратите, откриване
21:00ч. – 21:54ч. – “Магичната планина – пътят към Кайлаш”, Франция, Флоранс Тран, Аликс Симон, 54’
В Тибет има множество обвити в тайнственост върхове. Но един е мечта на милиони хора, изповядващи будизъм или хиндуизъм – Кайлаш. Всяка година той привлича поклонници от цял свят, които търсят пречистване и вдъхновение. Между тях са и двама французи. За Симон това акт за отдаване на почит, за Флоранс – търсене на истинската промяна. Към Магичната планина води дълго духовно пътешествие, което обогатява всеки с мистичните и магични измерения на това свещено място.

21:54ч. – 23:00ч. – „Ани, монахините от Ячен Гар“, Италия, Елоиз Барбиери, Роберто Дал’Анджело, 53`
В средата на 80-те години будисткият монах Акиук Лама се отправя да медитира на свещеното плато в Източен Тибет. Постепенно към него се присъединяват безчет поклонници, които основават Ячен Гар – огромно „будистко селище“, в което живеят около 20 000 монаси, две трети от които жени. Това е свещено място, което китайското правителство иска да ликвидира. Женската зона представлява цяло селище от колиби, обитавани от монахини на най-различна възраст, обединени от общите си духовни търсения и стремеж към спасение. Много от тях са представителки на китайската етническа група хан. Режисьорката е единствената представителка на западната култура, която е допусната да поживее известно време сред тях и да прекара един месец в Ячен Гар въпреки обиските на полицията. Тя разказва за живота в това необикновено място.

Прочети  Избират тайно съдиите по делото за НП "Пирин"

Филми от програмата на Международния фестивал за планинарско и екстремно кино – Банскофилмфест.

Прожекциите ще се проведат при спазване на всички мерки – местата са разположени на безопасно разстояние, ще бъдат осигурени предпазни средства и дезинфектанти на входа на събитието! При лошо време прожекциите ще бъдат на закрито в сградата на Театър София!

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.