fbpx
събота, юли 27, 2024
Новини

30-метрова мартеница отново украси Лакатнишките скали (ВИДЕО)

30-метрова мартеница за поредна година беше спусната от Лакатнишките скали. Символът на идващата пролет се окачва на скалите от 2018 година насам.

Спускането на мартеницата е съпроводена и с прояви, организирани съвместно с децата от училище „Христо Ботев“, читалище „Искърски пролом – 1934“, кметството на Гара Лакатник и много доброволци, както и със специалното участие на ПСС – отряд Лакатник, в лицето на Лъчезар Вунчев, Костадин Коюв, Виктор Терзийски, Александър Шакрачки и Илиян Митров.

„Работата по фиксирането на такъв символ на отвесна скала, както и демонтажът, са рискови дейности, извършвани от професионалисти в областта на работата по алпийски способ“, обясняват от НЧ „Искърски пролом – 1934“ на Facebook страницата си.

Първоначалната идея хрумва на дългогодишната жителка на Гара Лакатник Йорданка Тодорова, която се заема с направата на първата мартеница – дълга 80 метра и ушита от бял и червен плат лично от нея. Впоследствие се намира и по-дълготрайният вариант от винил, така че мартеницата да бъде устойчива на атмосферните условия.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!