fbpx
събота, февруари 24, 2024
НовиниТуризъмХижи

Наградени са най-добрите за 2023 г. в конкурса „Хижа на годината“ (СНИМКИ)

Призове в осем категории и три финансови гранта бяха раздадени на най-добрите хижи и заслони за 2023 г.

На официална церемония, проведена в рамките на фестивала “Дни на предизвикателствата”, бяха обявени победителите в националната кампания.

За първите места са се борили над 70 хижи и заслони. Те предварително бяха номинирани от планинарски организации.

Бяха връчени и три финансови гранта на проекти, кандидатствали по програмите за подобрените домове на планинарите.

В номинирането на туристически обекти в отделните категории и оценката на проектите участваха утвърдени организации – Български туристически съюз, Български планинарски съюз, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Български портал за планинско колоездене mtb-bg.com, екологично сдружение „За Земята“, сдружение за дива природа “Балкани”, сдружение „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България“, Асоциацията на парковете в България, Асоциацията по ски свободен и екстремен стил, телевизионната поредица „Разказите на хижаря“ и 360mag.

Кои са победителите в осемте категории?

В “Хижа без автомобилен или лифт достъп” бе отличена старопланинската хижа “Мазалат”. За “Хижа на годината с автомобилен или лифт достъп” бе избрана хижа “Партизанска песен”, отново в старопланинския регион. Наградата за “Най-устойчиви еко практики” бе присъдена на хижа “Амбарица”. Отличието “Най-чиста хижа” отиде при хижа “Беласица” в едноименната планина. Компанията, която награди чистотата, връчи и още една извънредна награда – За блестящи резултати”. Тя отиде при витошката хижа “Камен дел”. За “Най-добър стопанисван заслон” бе излъчен “Спано поле” в Пирин, а за „Най-добър нестопанисван заслон“ – заслон в Родопите. Хижата, която получи “най-вкусното” отличие за “Най-добра кухня” е хижа “Момчил юнак” в Родопите. В категорията за “Рестарт на хижа” победител е хижа “Белмекен”.

Три финансови гранта бяха присъдени като част от “Хижа на годината”. По тях са кандидатствали 67 проекта на хижи от страната.

Оценяването беше комплексно, предвид детайлните критерии и силната конкуренция в проектните планове, казват организаторите.

За да подкрепят усилията и мотивацията на хижите, организаторите на конкурса ще популяризират и направят допълнителна набирателна кампания за проектите, класирани на челни позиции в гласуването. По този начин се отваря втори шанс за всички подадени проекти да намерят финансиране от бизнеси и общността на планинарите.

Кампанията “Хижа на годината” продължава и през 2024 г. Информация за всички резултати от 2023 г., както и за предстоящото продължение през 2024 г. може да намерите на официалната страница huts.360mag.bg

Снимки в публикацията: Дни на предизвикателствата

 

 

 

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!