fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбрано

Защо през 2008 г. не беше дадена награда „Златен пикел“ и какво се промени след това

2008 година е повратна за наградите „Златен пикел“, отличаващи най-значимите изкачвания за предходната година.

Връчването на „Златен пикел“ стартира през 1991 г. и се организира главно от списание „Montagnes“ и „Groupe de Haute Montagne“ (GHM), алпийски клуб за елита на френските алпинисти. Идеята е на Жан-Клод Мармие, тогава президент на GHM, а целта му е да се популяризира френският алпинизъм и по този начин да се увеличи спонсорството за него. Това се случва във времена, когато френската Федерация по алпинизъм и катерене е затруднена да финансира експедиции.

Още в първите години обаче се налага да бъдат наложени някои правила. След спорен „Златен пикел“, присъден през 1998 г. на руска експедиция, двама членове на която загиват по маршрута, критериите са променени през следващата година. Номинираните вече трябва да са завършили изкачванията си безопасно.

По-късно се появява и недоволство относно решението да се избира един победител от списък с алпийски изкачвания. Ситуацията ескалира по време на раздаване на наградите през 2007 г. Тогавашният президент на GHM Лесли Фуско обвинява главният редактор на „Montagnes magazine“ Ги Шомрой, че е наложил краткия списък, което води до оставката на председателя на журито Андрей Щремфел.

Още едно противоречие възниква, когато Марко Презел, носител на „Златен пикел“ за 2007 г. отказва да приеме наградата и впоследствие пише публична статия, в която критикува наградите и дали е етично да има един победител.


Вижте още


Екипът на „Златен пикел“ е допълнително смутен от разкритието, че един от избраните финалисти е излъгал за стила и дори за успеха на своето изкачване.

Всичко това води до отмяна на церемонията по връчване на наградите през 2008 и цялостното преосмисляне на правилата за даването ѝ.

Какво се променя

Опитвайки се да разреши проблемите, възникнали през 2008 г., Филип Декамп от „Montagnes magazine“ ръководи международно проучване, по време на което събира мнения за най-добрите начини за подобряване на номинираните за „Златен пикел“, пише сп. „Climbing“. Това води до съществени промени в критериите и методите за избор на призьорите, включително отхвърляне на изкачванията в експедиционен стил от старата школа (които в миналото са печелили „Златен пикел“), в полза на тези в алпийски стил.

За награждаването през 2009 г., 17-ите награди, е изготвена и представена нова харта. Председателят на журито Дъг Скот казва за нея: „Това издание е знак за прераждането на „Златните пикели“. За нас няма победители, няма губещи. Удостоените са посланиците на едно изкуство, една страст.“

За първи път са обявени няколко призьори, както и нова награда „Златен пикел за цялостен принос“. Приз за първи път е връчен и на жена. Самите номинирани пък също гласуват при окончателния избор на получателя на „Златен пикел“.

„Организаторите на „Златен пикел“ посветиха всичките си усилия, за да дадат на този международен празник на великия алпинизъм възможно най-широка международна подкрепа. Новата харта събра голямо одобрение и в бъдеще ще бъде възможно да я подобрим допълнително”

Ето какво пише в хартата:

„Духът на „Златните пикели“

Мисията на „Златните пикели“ е да представи големите първи изкачвания за годината пред възможно най-широка публика. Нейната цел е да прослави нуждата от приключение и чувството за изследване и да отдаде почит на изкуството на катеренето и на най-красивите върхове в света. Това е празник на големия алпинизъм.

Духът на „Златните пикели“ черпи своето вдъхновение от богатата история на алпинизма, което означава да отидете там, където никой не е ходил преди, без да забравяте принципите на великите алпинисти от миналото и да се изправяте пред риск, за да оцените по-добре стойността на живота. Това е празник на духа на свръзката, на другарство и солидарност, подчертаващ красотата на индивидуалните и колективните постижения. И включва цялата алпинистка общност.

В съвременния алпинизъм въпросът за средствата е на първо място пред този за целта. Алпинизмът вече не е въпрос на постигане на успех на всяка цена с помощта на изкуствени средства (кислородни бутилки, фиксирани въжета, носачи и др.). Всичко е свързано с измислянето на нови маршрути, правенето на страхотни изкачвания с много малко оборудване и научаването на нещо по пътя. Това е въпрос на мъдрост и смелост, на убеждение и смелост.

Критерии за оценка на представянето

Изкачванията на годината ще бъдат оценени по отношение на елегантността на стила, като алпийският стил се взема като референтен и се вземат предвид характеристиките на всяка планина. Няма да има национални преференции. Всяко изкачване ще бъде оценявано по едни и същи критерии – разглеждани както поотделно, така и в тяхната цялост.

Духът на изследването:

Оригиналност на маршрута и/или на върха, креативност, иновация

Ангажираност и автономност

Високо техническо ниво

Уместност на маршрута, като се вземат предвид обективните опасности

Икономия на средства

Уважение към общностите

Уважение към околната среда

Уважение към бъдещите поколения планинари, гарантирайки, че те могат да преживеят същите приключения при същите условия

Избор на изкачванията на годината

Мисията на международното жури е да установи стойността на изкачванията на годината, като подчертае силата и приноса на всяко едно от тях в многообразието на съвременния алпинизъм. До този предварителен подбор трябва да се стигне с консенсус. При липса на споразумение гласуването може да се организира във всяка група. Едната група е от алпинисти, другата е от журналисти. Всяка група дава един глас. В случай на равенство, председателят на журито, който винаги ще бъде много опитен алпинист, има последната дума.

Преди церемонията всеки номиниран трябва да представи своето изкачване пред журито с подробно описание на използваните средства, като подкрепи представянето си с възможно най-много документи (снимки, свидетелства, филми). В края на това първо представяне, ако журито прецени, че дадено изкачване не отговаря на духа на „Златните пикели“, то може да реши да изключи екипа от церемонията.

Тази харта, ценностите и процедурите, изложени в нея, формират предпоставката, върху която алпинистите и членовете на журито могат да базират своята оценка. Участието в „Златните пикели“ означава, че човек одобрява хартата и се счита за свободен от всякакви лични търговски, национални или политически мотиви.

Редактор: Момчил Дамянов

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!