fbpx
събота, февруари 24, 2024
ВидеоИзбраноЛитература и киноНовини

Давид Шамбр за книгата „Златни пикели“: Най-истинските алпинисти правят нещо съвсем различно от гонитба по осемхилядниците (ВИДЕО)

Френският катерач Давид Шамбр, единият от авторите на книгата „Златни пикели – Оскарите в алпинизма“, пристигна в България за официалното представяне на българския превод на Момчил Дамянов. Това се случи в рамките на Дни на предизвикателствата, които завършиха в четвъртък. Другият автор е Клод Гардиен, а редактор е Катрин Дестивел.

Написването на книгата е отнело малко над две години, сподели пред българската публика Давид Шамбр. А

българското издание е първото, публикувано извън Франция.

Самата книга е написана по случай 30-годишнината от началото на раздаване на наградите „Златен пикел“, обясни авторът.

Написахме тази книга с идеята да спечелим по-широка публика, защото става дума не за постижения, а за истории, за хора, с техните истории и цялото тяхно вдъхновение, така че да не оставаме само до изкачванията, а най-вече до историите, вдъхновението. Да бъде интересно за публиката

Това каза Шамбр. По думите му, за алпинизма от високо ниво рядко се говори сред широката публика.

„И тук това е един опит да влезем в главите на тези алпинисти, за да разберем какво са за тях тези постижения. Книгата показва до някаква степен развитието на обществата“, обяснява още той.

Изданието проследява връчването на наградите „Златен пикел“ от 1992 г. до днес. През първите 15 години е раздавана само по една награда.

„Това създава малко завист. Кара ни да си задаваме въпроса дали в алпинизма има място за такива награди? Виждаме в книгата, че има алпинисти, които отказват да получат тази награда. И така се стигна до една година, в която имаше бойкот на цялото това нещо“, проследява хронологията Шамбр.

През 2008 година няма церемония и награди не са връчени, а от следващата, 2009 г., започват да се раздават „Златни пикели“ като признание за определени изкачвания, за начина по който са направени. Без да има първо, второ или т.н. класиране.

„Отчита се взаимопомощта, отпечатъка от хората, които осъществяват тези изкачвания.

В алпийски, по-приключенски стил“,

казва авторът.

По думите му, през последните години се обръща и по-голямо внимание към жените.

„Има жени, които искат „Златен пикел“ само за жени, но има и други, които считат, че не трябва да има такова разделение, сред които е  и Катрин Дестивел“, обясни той.

Катрин е първата, и засега единствена, жена, която получава „Златен пикел за цялостен принос“ през 2020 г. Това е признание за хора, които вече не са толкова активни, но се отличава техния отпечатък върху алпинизма, уточни Шамбр.


Вижте още


„Това, че тези хора са толкова известни, не значи, че не са чувствителни. Бонати, който беше първият с подобно признание, се разплака на сцената“, спомня си той.

Значението днес на „Златните пикели е да се подчертае един стил на алпинизма.

Надпреварата по осемхилядниците, широко тиражирана в социалните мрежи създаде впечатлението, че алпинизмът сега се изчерпва до изкачване на осемхилядници. Но най-добрите, най-истинските алпинисти правят нещо съвсем различно, нямат нищо общо с тази гонитба на върхове, смята Шамбр.

„Искахме с тази книга да разкажем и за хора, които са забравени. Които нямат пикели. Всяка година има хора, които са заслужавали да бъдат наградени, но по някаква причина не се е случило, като Конрад Анкер, например. Аз поех инициативата да пиша и за такива неоценени, останали извън радара постижения“, каза още авторът.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!