fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

Джордж Лоу ще бъде почетен със Златен пикел за цялостен принос в алпинизма тази година

Aмериканският алпинист Джордж Лоу ще бъде почетен с наградата „Златен пикел за цялостен принос в алпинизма“ тази година. Тя ще му бъде връчена на церемонията по раздаване на Piolets D’Or, която ще се проведе от 14 до 16 ноември в Бриансон.

Джордж Лоу е братовчед на Грег и Джеф Лоу, макар и може би не толкова известен, колкото тях. По време на дълголетната си кариера той изкачва някои исторически и поразително красиви нови маршрути от Аляска до Еверест. Лоу броди из големите планински вериги в търсене на големи и масивни заледени стени през 60-те и 70-те години, когато Хималаите и Каракорум все още бяха диви и самотни.

Титан на катеренето

Майкъл Кенеди, който си партнира с Лоу за множество изкачвания, го описва като „титан“, който превъзхожда всеки в катеренето.

„От смели зимни изкачвания в края на 60-те години на миналия век в планината Тетън на Уайоминг и новаторски нови маршрути в началото на 70-те години на върховете Алберта и Норт Туин в канадските Скалисти планини, през нов маршрут на Еверест, първото изкачване на източната му стена, Каншунг, през 1983 г. и соло изкачване на Дхаулагири през 1990 г., Джордж винаги е проявявал афинитет към техническите трудности, малките екипи, а отличният му стил, както и фино настроения усет за големите рискове – и огромните награди – са фундаментални за работа в алпийска среда“, каза той.

Кенеди си партнираше с Лоу в може би неговия „най-аплодиран“ маршрут, Infinite Spur на втория по височина връх на Аляска, Форейкър (5304 м). Това беше „изкачване, което завинаги преобрази моето разбиране за това какво е възможно за екип от двама в големите планини на света“, каза Кенеди. Точно преди това двамата извършват и първото изкачване по северната стена на Маунт Хънтър.

Журито на Piolet d’Or специално отбелязва и изкачването на Лоу през 1974 г. по северната стена на Норт Туин в Канадските Скалисти планини. Заедно с Крис Джоунс в алпийски стил той прекара седем дни на стената.

„Канадецът Бари Бланчард, самият той не лош алпинист, описа тази стена като черен отвес от варовик, обърнат на север, по-стръмен от Айгер, един и половина пъти по-висок от Ел Капитан и най-твърдата скала в Скалистите планини“, мотивират се за номинацията си организаторите на най-престижните катерачни награди.

Едно от най-известните изкачвания на Лоу обаче не завършва с триумф на върха. Опитът му по грандиозната северна стена на Latok I. „Джим Донини, Майкъл Кенеди, Джордж и неговият братовчед Джеф Лоу прекараха 21 дни в изкачване на над 100 въжета над ледника Чоктой, за да достигнат точка на около 150 м под неизкачения връх“, се казва в прессъобщението на Piolet d’Or. След това експедицията е принудена да спре заради лошото време и височинна болест, която развива Джеф Лоу.

Четиримата не изкачват върха, но въпреки доста опити на някои от най-добрите алпинисти в света, никой друг не успява да го направи по техния маршрут. Том Ливингстън осъществи невероятно изкачване през 2019 г., но и неговият маршрут не беше по директната линия нагоре по северния хребет.

Катерачна кариера

Джордж Хенри Лоу III е роден на 16 август 1944 г. в Чикаго. Ето и катерачните му постижения, заради които ще бъде отличен със Златен пикел за цялостен принос в алпинизма.

1965: Първо американско изкачване на стълба Бонати на Егюий дю Дрю (с британския алпинист Крис Джоунс, с когото по-късно той ще направи значителни първи изкачвания). През същата година той ще направи и първото зимно изкачване на връх Оуен (3942 м) в Тетън.

1966: Първо зимно изкачване на връх Моран в Тетън.

1968: Първо зимно изкачване на северната стена на Гранд Тетън.

1969: Изкачва стената Салат на Ел Капитан с 18-годишния си братовчед Джеф Лоуи. Същата година той прави първото изкачване на северната стена на Enclosure, по това време най-трудния маршрут на Гранд Тетън.

1971: Първо изкачване на северната стена на Huandoy Norte, Кордилера Бланка, Перу.

1972: Първо зимно изкачване по западната стена на Гранд Тетън и първото изкачване на северната стена на планината Алберта в канадските Скалисти планини.

1973: Първо изкачване на южната стена на Дяволския палец в крайбрежните планини на Аляска.

1974: Първо еднодневно зимно изкачване на Гранд Тетън и първото изкачване на северната стена на Норт Туин.

1975: Експедиция до Балторо, Каракорум, скоро след като отново е отворен за алпинисти.

1976: Нов маршрут по северната стена на връх Свободна Корея, Ала Арча, в днешния Киргизстан.

1977: Първото изкачване на северната стена на вр. Хънтър, Аляска, с Майкъл Кенеди, след първоначален опит с братовчед си Джеф Лоуи с когото се връщат, когато са на две трети височина, заради счупване на глезена при падане на Джеф. След това Кенеди и Лоу се преместват на Форейкър за първото изкачване на Infinite Spur.

1978: Опит по северния хребет на Латок I, Каракорум.

1980: Първо изкачване на северната стена на планината Geikie, Канадските Скалисти планини. През същата година той също създава нещо като рекорд, като изкачва Гранд Тетън в свръзка от трима с баща си и сина си (и двамата също на име Джордж).

1983: Първо изкачване на стената Каншунг на Еверест.

1986: Достигнати 7950 м на северния хребет на К2.

1990: Североизточен хребет (нормален маршрут) на Дхаулагири I, Непал. От палатка на 6400 м и с други членове на екипа, неспособни по това време, Лоу се изкачва сам по Нормалния маршрут, бивакувайки на 7280 м по пътя си към върха. Той отново бивакува на 7280 м при слизане.

1991: Еднодневно изкачване на носа на Ел Кап с Алекс Лоу (съвпадение на имената, но не са роднини).

Лоу продължава да катери и до сега, като трябва да се отбележи и изкачването му на връх Хънтингтън през кулоара на западната стена, когато той е на 70 години.

Освен наградата за цялостен принос, тази година журито на Piolet d’Or ще раздаде награди за постиженията през 2022 г. Номинирани са 53 експедиции от 2022 г.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!