fbpx

Катрин Дестивел: първата жена със Златен пикел за цялостен принос

Tазгодишното жури на наградите Piolets d’Or избра Кратрин Дестивел за носител на наградата за цялостен принос в алпинизма за 2020 г. От създаването му през 2009 г. досега, призът е връчван на алпинисти с особен принос за вдъхновяване на следващите поколения и е присъждан на легенди като Валтер Бонати, Райнхолд Меснер и Джон Роскели. Катрин Дестивел е първата жена, която ще бъде удостоена с наградата.
Дестивел е родена през 1960 г. вв френски Алжир. Семейството й се мести във Франция, когато тя е дете. Започва да се занимава с боулдъринг вв Фонтенбло, когато е 12-годишна. Като тийнейджърка, Дестивел се заплава по планинарството в Алпите, но през 80-те обръща вниманието си към спортното катерене, бързо набираща популярност дисциплина в Европа по онова време. Тя е първата жена, която преминава 8a (5.13b).

Дестивел е една от пионерите на състезанията по катерене. Печели италианското Sportroccia през 1985 г., първото международно състезание по катерене. В края на 80-те тя, заедно с Лин Хил, често си разменят първото място на различни състезания.

Въпреки че Дестивел е спортен катерач от най-висок клас, истинската й страст остава алпинизмът, към който тя постига триумфално завръщане през 1990 г. със самостоятелно изкачване на Bonatti Pillar на Пти Дрю.

През 1992 г. тя става първата жена, която изкачва соло северната стена на Айгер през зимата. Следващата година тя осъществява зимно соло на Walker Spur на Гран Жорас и зимно соло по Bonatti Route на северната стена на Матерхорн година след това. След това Дестивел пренася уменията, които добива в Алпите до големите вериги, изкачвайки височинни маршрути в Хималаите и Каракорум.

Прочети  Нирмал Пурджа изкачи и Манаслу! Нов световен рекорд - 13 осемхилядника за 5 месеца

Катрин Дестивел разруши стереотипите, че спортното катерене и дръзкият алпинизъм са запазени за мъжете. Тя е една от най-добрите катерачи за всички времена – от Фонтенбло до Хималаите – и историята на кариерата й служи като вдъхновение за алпинистите навсякъде.

Ето пълното съобщение на Piolets d’Or по-долу:

С радост съобщаваме, че събитието Piolets d´Or 2020 ще продължи, както е планирано по време на 25-ото издание на планинския филмов фестивал Ladek в Полша. Достъпът до голяма площ и приемането на предпазни мерки ще ни позволи безопасно да посрещнем над 1000 членове на обществото.

Имаме и огромното удоволствие да съобщим, че на 19 септември, по време на този фестивал, на Катрин Дестивел ще бъде връчена 12-тата награда на името на Валтер Бонати – Златен пикел за цялостен принос в алпинизма.

Катрин Дестивел започва да си създава име в света на катеренето през 80-те години, време, когато спортното катерене избухва по популярност и оценките се повишават бързо. Медиите фокусираха вниманието си върху тази нова дисциплина, игнорирайки факта, че Катрин е била алпинистка от ранна възраст. Малко след откриването на катерене във Фонтенбло на 12-годишна възраст тя се справяше с големи маршрути в масива Монблан. Въпреки това, до средата на 80-те години тя започва да участва в състезания по спортно катерене и успехът й в тях и фактът, че става първата жена, която премина 8а, превърна я превръща в звезда на скално катерене. Но малко хора знаеха, че като тийнейджър тя е изкачила едни от най-големите маршрути в Алпите.

През 1990 г. рок звездата направи планинското си завръщане с впечатляващо соло изкачване на Bonatti Pillar на Пти Дрю. С това най-накрая тя получава признанието й за алпинистка. Тя продължи с отварянето нов маршрут по западната стена на Пти Дрю за 11 дни, преди да завърши самостоятелно зимната трилогия: северната стена на Айгер през 1992 г., Walker Spur на северната стена на Гран Жорас през 1993 г., и Bonatti route на северната стена на Матерхорн през 1994 г. Този последен маршрут все още рядко се изкачва днес. Това беше вторият й голям Bonatti route и първият път, когато жена се изкачи по толкова сложен тур в Алпите. Въпреки това Катрин не искаше просто да бъде известна като завършена жена катерач, тя искаше нейните изпълнения да се мерят спрямо тези на всеки алпинист, независимо от неговия пол. Колко хора биха могли да твърдят, че работят по този стандарт? Катрин беше доказала, че жените могат да се катерят също толкова силно, колкото мъжете.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.