fbpx

„K2: немислимото спускане“ – целият филм за ски спускането на Анджей Баргиел от К2 (руски субтитри)

Руският сайт за екстремни спортове Risk.ru разпространи целият филм „K2: немислимото спускане“ на  Red Bull.  Целият филм на английски език с руски субтитри може да гледате ТУК>>>

Неделя, 22 юли 2018 г. влезе в историята на Хималаите и височинните ски спускания, когато полският скиор Анджей Баргиел за първи път в историята се спусна със ски от K2. Новият пълнометражен документален филм на Red Bull TV „К2: немислимото спускане“  разкрива неизвестни подробности за този световен рекорд.

Баргиел беше спортист, който оставаше в сянка, докато през 2018 г. не се изкачи върха на Чогори (известен още като К2) без кислород и слезе от него, без да сваля ските си. Това е привидно невъзможно изпитание, с което никой не е успял да се справи нито преди, нито след това. Изкачването на Чогори само по себе си вече е невероятно постижение, тъй като според статистиката един от всеки четирима от тези, които се опитат да го направят, не се връща.

Сега пълнометражният документален филм на Red Bull Media House, предназначен да съвпадне с втората годишнина от спускането на Баргиел, изследва свръхчовешката физическа подготовка и мислене, които му позволиха да премине изпитанието; запознава с неговия екип, който му е помогнал през трудностите и хвърля светлина върху историята как дрон е спасил мисията.

В допълнение към повече от 60-часовото изкачване на К2 без кислород, историческият маршрут на Баргиел включва най-бързото спускане от върха до планинския „перваз“ на височина 8000 метра, за да премине прословутата „зона на смъртта“.

Скиорът трябваше да избегне леда, падащ със скоростта на куршум, за да стигне до коварния траверс на Меснер, тясна, непроходима зона с дълбоки пещери от двете страни и да тръгне по маршрута Кукучка-Пьотровски, за да се върне в базовия лагер.

В този момент само екипът на Баргиел, който включваше брата на спортиста Бартек, знаеше колко близка е мисията до провал, след като партньорът на Баргиел, алпинистът Януш Голаб, се разболя. Аварийната доставка на оборудване за първа помощ се извърши с дрон, управляван от брат на Анджей Бартек. Това направи възможно стабилизирането на Голаб и Баргиел успя да продължи да се изкачва до височина 8611 м.

Феноменално ски спускане от К2 на Анджей Баргиел (ВИДЕО)

Между другото, това не е единственият случай на спасяване, включващ дрон във филма „К2: немислимото спускане“, който подробно описва екстремните трудности на алпийския ски алпинизъм.

Когато британският алпинист Рик Алън изчезва от ледена скала близо до Броуд пик, членовете на екипа му съобщават за смъртта му, но спортистът е открит от Бартек, който използвал дрона като водач, за да върне загубения алпинист обратно в безопасност. Дронът отново дойде на помощ, полетя във въздуха, за да оцени метеорологичните условия, когато плътни облаци обгърнаха Баргиел, който се опитваше да избере маршрут за трудното спускане, в бяла мъгла.

„Този ​​терен е наистина труден и трябва да можете да „четете точно планинския пейзаж“, казва Баргиел. „Достатъчно беше да се обърна в грешна посока и можех да падна от височина от стотици метри. За да сте на правилното място в точното време, трябва да имате изчерпателна информация.“

Историята на това световно рекордно спускане със ски от срещата на върха в Хималаите е документирано от Red Bull Media House. Филмът е режисиран от Славомир Батира и изпълнителен продуцент на Том Фиш и Михал Заменцки. Разказът от името на Баргиел и неговия екип се допълва от коментари на експерти, включително продуцента на филма „Free Solo“, скиорyt и алпинист Джими Чин.

Целият филм на английски език с руски субтитри може да гледате ТУК>>>

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.