fbpx

Феноменално ски спускане от К2 на Анджей Баргиел (ВИДЕО)

30-годишният поляк Анджей Баргиел осъществи феноменално ски спускане от втория по височина, но считан за технически най-труден в света осемхилядник К2 (8611 м)

Баргиел пристигна в планината Каракорум в средата на юни, като проведе аклимтацизация по склоновете на Гашербрум II. Малко по-късно той се премести в района на К2, където реши да направи опит за спускането по маршрута Чесен по югоизточното ребро.

На 19 юли Баргиел достигна Лагер 2, а на следващия ден, заедно с Януш Голаб се качиха в Лагер 3 на 7000 метра височина.

Баргиел достигна сам връхната точка без кислород около 11:3о ч. в неделя, на 22 юли. Там той постави ските си и започна историческото спускане надолу по ръба към маршрута Чесен, под надвисналите сераци над траверса на Меснер, за да достигне тура, изкачен от неговите сънародници Йежи Кукучка и Тадеуш Пьотровски през 1986 г.

к2 ски спускане
Линията на спускане от К2

Баргиел се върна успешно в  Базовия лагер около 19:30 ч., след като беше принуден да изчака няколко часа в Лагер 4, за да се разчистят облаците и да се подобри видимостта по склоновете на върха.

За историческото постижение Баргиел беше подпомаган от Голаб, Пьотр Павлус, Марек Огиен и брат си Бартоломей, който успя да заснеме с дрон спускането от 8500 метра.

 

През 2016 г. Анджей Баргиел прекрати първия си опит за ски спускане от К2 заради високи температури и опасно състояние на снега. През 2013 г. той се спусна от централния връх на Шиша Пангма, след което изкачи връх Броуд пик през 2014 г., а през 2015 се спусна със ски от Манаслу.

В деня на спускането на Баргиел тази година до върха са успели да достигнат общо 31 алпинисти. Със сигурност обаче единствено неговото постижение ще остане в историята.

Едва 300 души до този момент са изкачили суровия връх К2, след неговото първо изкачване през 1954 г.  Загинали са 77 души.

Първи италианският алпинист Ханс Камерландер прави опит за ски спускане от върха през 2001 г. Той прекратява опита си, за да се включи в спасяването на корейски алпинист.  През 2009 г друг итралианец – Мишеле Файт губи живота си по време на опит за спускане, който прави заедно с шведския алпинист  и екстремен скиор Фредерик Ериксон. Самият Ериксон загива година по-късно, докато изкачва К2 за втория си опит със ски. Досега единствено опитът на американеца Дейв Уотсън от 2009 г. може да се счита за частично успешен, след като той успява да се спусне от 8350 м. височина.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.