fbpx

700 души изкачиха връх Стража в защита на трънската природа (ВИДЕО)

Над 700 души от цяла България се включиха в изкачването на връх Стража (1389 м), първенец на Парамунската планина.  Походът, организиран от сдружение Трън в защита на трънската природа, беше съпроводен от алпиниста Боян Петров. Според организаторите трънската природа е заплашена от мащабен проект за златодобив в планините Руй и Ерулска. Той включва открити и закрити рудници, обогатителна фабрика и две хвостохранилища. В района на планираните открити рудници се доказа наличието на уранова руда.

Изкачването към връх Стража започна от село Лялинци. Освен жители на община Трън, в него се включиха любители на природата и планинари от цяла България. Събитието стартира с кратък молебен в старинната черква на селото. След това млади и стари планинари заедно изкачиха Парамунската планина чак до първенеца – връх Стража. Там те развяха българските трибагреници и пожелаха успех на борбата на трънчани да спасят родния си край.

 Планинарите направиха и жива фигура с надпис „ДА“ – символ на запазването на чистата природа, а също и флашмоб, в който взеха участие 200 души.

Началото на похода протече с опит за провокация. На събитието се появиха десетина неочаквани гости, облечени в работни дрехи, които слязоха от два големи автобуса с надпис „Асарел Медет“. Те се представиха като миньори от Панагюрище, които ще работят в община Трън, ако предвиденият проект за златодобивна мина бъде стартиран.

Парамунската планина (Стража) е една от 39-те български планини, а от първенеца й – висок 1389 м , се открива невероятна панорамна гледка във всички посоки. От нея се виждат над 30 български и сръбски планини, включително Рила и Пирин.

Прочети  Летни еднодневни маршрути из Врачанския Балкан

[fbvideo link=“https://www.facebook.com/lina257/videos/1291074880929969/“ width=“500″ height=“400″ onlyvideo=“1″]

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.