fbpx

90 години алпинизъм в България (ВИДЕО)

90 години организиран алпинизъм в България беше отбелязан на 19 ноември 2019 г.

Началото е поставено на 19-ти ноември 1929 г., когато 18 души учредяват Български планински клуб, първата организация на алпинистите у нас.

Тогава започва нова страница в живота на туристическото движение в България. Създателите на организацията са планинари, възпитани и израсли в Българското туристическо дружество (БТД) и Юношеския туристически съюз (ЮТС).

Идеята не идва изведнъж. Няколко години преди това планинарите проучват опита на подобни съюзи в Европа. Пътуват зад граница, предимно в Алпите, където виждат “разликата между планинарите-алпинисти, които се катерят по върховете, и обикновените туристи, които съзерцават от долините”.

Възникването на Българския планински клуб идва в момент, когато туристическото движение у нас е в застой. По това време българите вече са направили изкачвания на някои от по-известните върхове в Алпите. Младежите в по-голямата си част са членове на ЮТС, но трябва да напуснат организацията. Според нейния устав, членовете могат бъдат само до 21-годишна възраст. По време на една екскурзия в Мальовишкия дял на Рила през юли 1929 г., те обсъждат въпроса за учредяването на клуб на българските планинари. По това време те все още не дръзват да се наричат алпинисти. Веднага след завръщането си в София, започват подготовката за неговото учредяване. За образец им служи обединения Немско-австрийски клуб. От него заимстват и Устава. Изпращат покани до най-активните планинари и на днешната дата преди 90 години, точно в 20:00 часа, в салона на читалище “Славянска беседа” в София, се събират 18 души. Те са представители предимно на интелигенцията. Дванадесет от тях са студенти – петима по медицина, трима по право и по един инженерство, математика и изобразителни изкуства. Двама са учители, двама – чиновници, един е лекар, един – търговец.

Целта на новоучредения клуб е разписан в неговия Устав:

да работи за пълното завладяване на българските планини и прилагане в тях на истинското планинарство от страна на членовете му.

Тази цел членовете на клуба предвиждат да постигнат чрез

високопланински излети, строеж на заслони и хижи, изнасяне на сказки по въпросите на високата планина, издаване на карти и други трудове за планината,в това число и годишник на клуба.

Comments

comments

Прочети  Приключиха двете акции за почистването на Витоша

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!