fbpx

България домакин на Единадесета Европейска среща по пещерно спасяване

От 5 до 8 октомври Пещерно спасяване – България беше домакин на 11-тата Европейска среща по пещерно спасяване. Срещата се проведе в Националния център за обучение на Червения кръст, Долни Лозен, София.
В проявата взеха участие представители на пещерно-спасителски организации от Австрия, Великобритания, Италия, Полша, Португалия, Русия, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Хърватска, Швейцария.
Европейската среща по пещерно спасяване беше открита с официална церемония. От името на Пещерно спасяване и Българска федерация по спелеология, доц. д-р Явор Шопов, председател на Българска федерация по спелеология, връчи почетни грамоти на ръководителя и на водолазите, участвали в една от най-тежките спасителски операции в страната през 2016 г., провела се в пещера „Големия извор“, с. Кипилово.
Програмата продължи с дискусия на тема „Подобряване на сътрудничеството на оперативно ниво между пещерно-спасителските организации и властите“. В сесията участваха Управителния съвет на Европейската асоциация по пещерно спасяване, представители на комисиите по пещерно спасяване към Европейската федерация по спелеология и Международния спелеоложки съюз, ръководители и представители на пещерно-спасителски организации от Европа, представители на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението, Националната асоциация на доброволците в Репубика България, Планинска спасителна служба към БЧК. Бяха презентирани дейностите на пещерно-спасителски организации от Европа и начините им за работа с властите на местно ниво.
Срещата продължи с презентации, лекции, обсъждания и практически упражнения, свързани с различните аспекти на пещерното спасяване.
Едно от атрактивните и полезни занятия бе демонстрацията по спасяване на пострадал от въже с импровизирани методи, което се явява животоспасяваща техника, необходима да се владее от всички пещерняци. Участници от България, Хърватска, Полша и Унгария показаха няколко метода за спасяване с минимална екипировка.

Прочети  Подземни герои
Тренировъчна акция в Балабанова дупка
сн. Пещерно спасяване – България

Друг основен аспект от срещата беше тестването на екипировка и техники, използвани в пещерното спасяване. Проведоха се експерименти, при които с помощта на измервателен уред – динамометър, бяха измерени натоварванията във въжетата и опорите при извличане на носилка с пострадал, така че да е гарантирана сигурността на пострадалия и спасителите. Също така беше тествана здравината на скъсване на различни видове опори, използвани за закрепване на въжените системи.
В събота се проведе пещерно-водолазна тренировка в пещера Душника с участието на пещерни спасители и специално обучени пещерни водолази от България, Словения, Сърбия и Унгария. Целта на тренировката беше да се извади пострадал, който се намира зад сифон. Сифоните са пещерни галерии, изцяло запълнени с вода. Водолазите трябваше да се гмурнат и да прекарат носилката от другата страна на сифона, да окажат долекарска помощ, да оборудват пострадалия с маска и апарат за подаване на въздух, и пак с помощта на носилката да го извадят извън пещерата.

Като част от дейностите по 11-тата Европейска среща по пещерно спасяване, на 29 и 30 септември бе проведена международна тренировка с участието на пещерни спасители от Австрия, България , Великобритания, Полша, Словения, Исландия. Симулираха се инциденти в пещерите „Балабанова дупка“ и „Граничарската“, намиращи се в близост до с. Комщица, община Годеч.
Успешно бе осъществена една от основните цели на международната тренировка, а именно – подобряване на комуникацията и сътрудничеството при провеждане на акции с пещерни спасители от други страни. По време на тренировъчните акции се тества и безжична комуникация с дигиталното радио „Никола 3“, което бе предоставено от British Cave Rescue Council (BCRC).

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!