fbpx

Българска спелео експедиция на Атон

Пещерняци от Българското пещерно дружество успешно осъществиха 8-мият пореден експедиционен етап от международния проект ” Изследване на пещерите на планината Атон, като неразделна част от природното и културно-историческото наследство на Света Гора“.

За трети пореден път изявата беше организирана от Българското пещерно дружество и ръководена от Алексей Жалов. В нея участваха още двама членове на дружеството Г. Колев (Ученически спелеоклуб „Лабиринт“-Червен Бряг) и Д. Мицев, както и Константин Стоичков от ПК „Хеликтит“, София.

Ефективната част от експедицията се проведе от 4-ти до 8-ми октомври и имаше за цел да продължи проучванията на изкуствени и естествени кухини в землището на българския манастир „Св. Влмч Георгий Зограф“.

Водени от отец Гавраиил, участниците извършиха проучване в далечен и непознат район на полуострова, на около 1- 1.5 км югоизточно от манастира. Те проучиха детайлно и картираха 6 изкуствени галерии, изградени с цел водохващане.  Успоредно с картирането са проведени и биоспелеологични проучвания като в две от „пещерите“ Алексей Жалов и Константин Стоичков успяха да съберат обилен материал, който обещава да донесе радост от нови за науката видове. В следващите дни са проучени и картирани още три подобни обекта, както и са проведени експерименти за доказване на пътищата на движение през подземните инфраструктури на манастира – задача поставена от манастирското ръководство. Опитите са успешни, но не успяват да разкрият изцяло кои води откъде идват и накъде отиват. Загадката предстои да бъде разбулена.

връх атон
връх Атон

Резултати от експедицията: проучени и картирани общо 13 обекта, от които 9 изкуствени и 4 естествени пещери с обща дължина 242 m. , снети GPS координати, съставена пълна фото документация, събран биоспелеоложки материал, успешно проведени експерименти за трасиране на води.

След 8-та поредна експедиция на Атон, броят на проучените в рамките на проекта обекти нарасна на 202. Предстои съставяне и отпечатване на първия том от получените досега резултати.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.