fbpx

Българска спелео експедиция на Атон

Пещерняци от Българското пещерно дружество успешно осъществиха 8-мият пореден експедиционен етап от международния проект ” Изследване на пещерите на планината Атон, като неразделна част от природното и културно-историческото наследство на Света Гора”.

За трети пореден път изявата беше организирана от Българското пещерно дружество и ръководена от Алексей Жалов. В нея участваха още двама членове на дружеството Г. Колев (Ученически спелеоклуб „Лабиринт“-Червен Бряг) и Д. Мицев, както и Константин Стоичков от ПК „Хеликтит“, София.

Ефективната част от експедицията се проведе от 4-ти до 8-ми октомври и имаше за цел да продължи проучванията на изкуствени и естествени кухини в землището на българския манастир „Св. Влмч Георгий Зограф“.

Водени от отец Гавраиил, участниците извършиха проучване в далечен и непознат район на полуострова, на около 1- 1.5 км югоизточно от манастира. Те проучиха детайлно и картираха 6 изкуствени галерии, изградени с цел водохващане.  Успоредно с картирането са проведени и биоспелеологични проучвания като в две от „пещерите“ Алексей Жалов и Константин Стоичков успяха да съберат обилен материал, който обещава да донесе радост от нови за науката видове. В следващите дни са проучени и картирани още три подобни обекта, както и са проведени експерименти за доказване на пътищата на движение през подземните инфраструктури на манастира – задача поставена от манастирското ръководство. Опитите са успешни, но не успяват да разкрият изцяло кои води откъде идват и накъде отиват. Загадката предстои да бъде разбулена.

връх атон
връх Атон

Резултати от експедицията: проучени и картирани общо 13 обекта, от които 9 изкуствени и 4 естествени пещери с обща дължина 242 m. , снети GPS координати, съставена пълна фото документация, събран биоспелеоложки материал, успешно проведени експерименти за трасиране на води.

Прочети  България отново е домакин на Балканския пещерен събор

След 8-та поредна експедиция на Атон, броят на проучените в рамките на проекта обекти нарасна на 202. Предстои съставяне и отпечатване на първия том от получените досега резултати.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!