fbpx
събота, април 20, 2024
Екстремни спортовеНовиниСпелеология

Експедиция „Сборяново 2020“ с нови пещерни открития

Успешно завърши четвъртата поредна експедиция “СБОРЯНОВО”2020 , отбелязаха организаторите от Българското пещерно дружество. Тя беше организирана за проучване на пещерите в обсега на Историко-археологическият резерват “Сборяново” и прилежащите му територии.

Базовият лагер на експедицията беше устроен в археологическата база „Камен рид“. В състава влязоха Алексей Жалов – пещерен клуб “ Хеликтит“, София, БПД; Диян Георгиев – спелео клуб „Приста“, Русе; Иво Иванов – БПД, Търговище; Красимир Кърлов – БПД, Враца; Петър Делчев – Студентски пещерен клуб “Академик“, БПД; Славена Цокева – спелео клуб „Приста“, Русе; Стойчо Стойчев – БПД, Търговище.

Експедицията започна на 22-ри октомври, с работа по набелязаната програма – картирането на част от 33-те пещери открити по време на разузнавателната експедиция през месец май и локализиране на обекти проучвани от предишни експедиции.

Претърсени са и необходени през предишни проучвания скални откоси в западното подножие на Камен рид. Там спелеолозите се натъкват на невисоки скални откоси на две нива, но очакванията им да открият много пещери не се сбъдват.  Намерени са само 2 отвора във високата част на скалите, чиито достъп е възможен само чрез спускане отгоре с въже.

Те успяват обаче да се спуснат в каньона на река Царацар (Крапинец), където недалеч от прочутото Демир Баба Теке се намира открита по-рано, но некартирана пещера. Разположението на галериите ги кара да и дадат името „Кръстатата“.

В рамките на експедицията са картирани 5 от набелязаните пещери в местността „Бербер кая“.

Експедиция „Сборяново“ ще продължи да се провежда до окончателното проучване на пещерите в района на с. Свещари и наоколо, обещават спелеолозите.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!