fbpx

Експедиция “Сборяново 2020” с нови пещерни открития

Успешно завърши четвъртата поредна експедиция “СБОРЯНОВО”2020 , отбелязаха организаторите от Българското пещерно дружество. Тя беше организирана за проучване на пещерите в обсега на Историко-археологическият резерват “Сборяново” и прилежащите му територии.

Базовият лагер на експедицията беше устроен в археологическата база „Камен рид“. В състава влязоха Алексей Жалов – пещерен клуб “ Хеликтит“, София, БПД; Диян Георгиев – спелео клуб „Приста“, Русе; Иво Иванов – БПД, Търговище; Красимир Кърлов – БПД, Враца; Петър Делчев – Студентски пещерен клуб “Академик“, БПД; Славена Цокева – спелео клуб „Приста“, Русе; Стойчо Стойчев – БПД, Търговище.

Експедицията започна на 22-ри октомври, с работа по набелязаната програма – картирането на част от 33-те пещери открити по време на разузнавателната експедиция през месец май и локализиране на обекти проучвани от предишни експедиции.

Претърсени са и необходени през предишни проучвания скални откоси в западното подножие на Камен рид. Там спелеолозите се натъкват на невисоки скални откоси на две нива, но очакванията им да открият много пещери не се сбъдват.  Намерени са само 2 отвора във високата част на скалите, чиито достъп е възможен само чрез спускане отгоре с въже.

Те успяват обаче да се спуснат в каньона на река Царацар (Крапинец), където недалеч от прочутото Демир Баба Теке се намира открита по-рано, но некартирана пещера. Разположението на галериите ги кара да и дадат името „Кръстатата“.

В рамките на експедицията са картирани 5 от набелязаните пещери в местността „Бербер кая“.

Експедиция „Сборяново“ ще продължи да се провежда до окончателното проучване на пещерите в района на с. Свещари и наоколо, обещават спелеолозите.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!