fbpx

Емили Харингтън – първата жена по Golden Gate на Ел Капитан за ден

Късно на 4 ноември 2020 г. Емили Харингтън се изкачи над „устната“ на Ел Капитан (Tu-Tok-A-Nu-La) в тъмното. С това тя завърши тур Golden Gate (5.13b, 3000 ‘) със свободно катерене в рамките на 21 часа, 13 минути и 51 секунди, ставайки четвъртата жена, която изкачва свободно Ел Кап за един ден, съобщи авторитетното издание Alpinist.com.

Преди Харингтън подобен успех бяха записали единствено Лин Хил (която беше първият човек изобщо, изкачил свободно Ел Кап, както и първият човек, който е направил това за един ден), Стеф Дейвис и Майан Смит-Гобат. С изкачването си през 2020 г. Емили записа и още един рекорд – стана четвъртият човек, който е изкачил Golden Gate за един ден, след Томи Колдуел, Алекс Хонолд и Брад Гоубрайт.

Харингтън израства като печеливш състезател по катерене и е преминала първите женски изкачвания по множество спортни маршрути през годините. Тя е

записала в актива си и изкачвания на осемхилядниците връх Еверест и Чо Ойю,

но сама признава, че изкачването на Golden Gate за ден е било особено значимо предизвикателство през годините, откакто за първи път е преминала маршрута за шест дни през 2015 г.

Тя се опитва да го изкатери за един ден в началото ноември 2019 г., но умората взема превес близо до края на последния участък, само на няколко дължини от върха. Следващият й опит в същата година, на 24 ноември, завършва с неприятно падане малко след като се отдалечава от земята. Тя се катери по плочите на Freeblast с Алекс Хонълд и се подхлъзва, което довежда до отвеждането й в болница от спасителите в парк Йосемити.

В публикация в Instagram след успеха тя написа: „Стената почти отне решителността ми – дълбока рана на челото ме остави кървава и победена. Продължавах да си мисля, „защо все още го правя?“ Следващият участък беше A5 Traverse, на който се провалих миналата година. Този път той не се превърна в моята граница. Борих се упорито, с безупречни движения в тъмното. Плаках в залата – това можеше да бъде страшно в сегашното ми състояние, но преминах крайната „устна“ в 22:30 с недоверие …. “

Харингтън използва креативна стратегия за изкачване на Monster Offwidth, дълга, поглъщаща тялото пукнатина по средата на стената, която пази достъпа до El Cap Spire. Въпреки че е оценен само на трудност 5.11, турът представлява физически и психологически тест, който е добре документиран от много от хората, които са се борили със зейналата пукнатина, понякога отнемаща няколко часа, за да бъде изкачена, както направи Харингтън през 2015 г. За да преодолее ограниченията на малките си крака – които не са достатъчно дълги, за да вкара петите си в пукнатината, която по-високите алпинисти използват –

тя обува обувките на Хонолд отгоре върху собствените си,

като по този начин увеличава дължината на ходилата си.

Александър Хубер за първи път изкачи Golden Gate през септември 2000 г. Целта е да проучи потенциала му за свободно катерене и да се върне заедно с брат си Томас Хубер през октомври.

Що се отнася до жените, които са изкачили свободно Ел Капитан за един ден, Лин Хил стана първият човек, който свободно се изкатери по Big Stone за един ден през 1994 г., а Стеф Дейвис и Майан Смит- Гобат се изкачиха по  Freerider (5.12d / 13a), съответно през 2004 г. и 2011 г.

След успеха Харингтън написа в Instagram: Доста е трудно да се говори за свободно катерене по Ел Капитан, без да се споменават може би НАЙ-изумителните изкачвания на всички времена – еднодневното свободно изкачване на Носа от Лин Хил през 1994 г. Това й я направи първият човек, постигнал подобен подвиг, и беше далеч и извън това, което някой можеше да си представи по онова време. И до днес свободното катерене на Ел Капитан за един ден (по всеки маршрут) е доста рядко явление (~ 25 души са постигнали това може би). По-впечатляващо е, че свободното изкачване на Носа в продължение на много дни се счита за изключително и все още само няколко от най-добрите алпинисти в света са успели (под 10). Какво е това да изпревариш времето?

… Имах късмета да опозная Лин от началото на кариерата ми. Жени като Лин, Робин Ербесфилд-Рабуту, Бет Родън, Кейти Браун, Боби Бенсман и др. бяха имена в катерачната общност по това време. Като малко момиче бях запозната с катеренето, знаейки, че това е пространство за жени и че имаме потенциал точно толкова, колкото и мъжете. Днес, след една ключова седмица за мен лично, както и за тази страна и жените навсякъде (по дяволите да Камала Харис), исках да отпразнувам жените, които проправиха пътя в нашия спорт и тези, които продължават напред днес. Всички вие ме вдъхновихте като мъничко 10-годишно момиче във фитнеса и продължавате да го правите и днес. (Също така огромни поздравления за [Julia Chanourdie] за това, че стана третата жена, изкачила 9b / 5.15b миналата седмица!)

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!