fbpx
неделя, юли 21, 2024
Новини

Боян Петров с ново предизвикателство – два осемхилядника за един сезон

Алпинистът Боян Петров се отправя на ново предизвикателство  този сезон, съобщава в. Труд. Само година, след като изкачи три осемхилядника за 100 дни – Канчедзьонга (8586 м), Броуд Пик (8047) и К-2 (8611), тази година той си е поставил да стане първият български покорител на най-ниския сред осемхилядниците –  Шиша Пангма (8013 м), както и на вр. Манаслу (8163).
Планът е Петров и партньорът му Румен Радев (47), който също е член на клуб “Вертикален свят”, да направят две бързи изкачвания, без традиционната обсада на върховете и изграждане на  лагери.

“Шиша Пангма е най-ниският от осемхилядниците и затова ще си усложним задачата – ще качваме по южната стена, не по традиционните маршрути. Това стенно изкачване е преодоляване на почти 3-километров изключително стръмен ледено-скален склон. Трябва да си алпинист, катерач, да можеш да преодоляваш отвесни скали, ледени участъци и да си психически устойчив. Рекордът за най-бързо изкачване е на швейцарския алпинист Ули Щек, който сам успява за 10 часа и половина. Затова смятам, че когато сме двама, ще е по-лесно и можем да бъдем по-бързи”, разкрива част от плана Боян Петров.
Двамата с Радев имат шанса освен да са първите българи на двата осемхилядника, също да станат първите в света изкачили ги последователно и бързо. Боян смята, че основната причина досега да не се е случило вероятно е в логистиката, защото първият връх се намира изцяло в Тибет, тоест на китайска територия, а Манаслу е в Непал. Това налага връщане в Катманду и между двете изкачвания, което отнема доста време. Точно то е факторът, който Боян и Румен искат доста да съкратят. “Когато отидем под Манаслу, ще бъдем добре аклиматизирани от Шиша Пангма. Затова в първия възможен отрязък от хубаво време ще пробваме атаката”, казва Петров.

Стремежът към кратките срокове оскъпява бъдещата експедиция – заради хеликоптера, който българите ще наемат за прелитанията от и до Катманду. Така ще сместят освен време, също и физическа и психическа сила. Боян признава, че на предишни експедиции точно организационните въпроси са отнемали от енергията му за изкачванията. Затова сега с него и Румен ще пътува Неделчо Хазърбасанов. Неговата роля ще е да снима и да се грижи за организацията като багажи, лагери и т.н.

Експедицията трябва да отпътува от България на 30 август и да се върне обратно на 20 октомври. Боян се надява, че дотогава Непал ще е частично възстановен от двете разрушителни земетресения от последния месец и няма да има проблеми, въпреки че много други експедиции са се отказали.

“Ще рискуваме”, казва Петров с увереността на победител и признава, че подготовката върви по план. “Вече имаме трима спонсори. Надяваме се скоро да подпишем договор за финансиране и с Министерството на младежта и спорта, като така се финализира доброто отношение на министър Красен Кралев”, споделя Боян.

текст: в-к Труд

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!