fbpx

Боян Петров с ново предизвикателство – два осемхилядника за един сезон

Алпинистът Боян Петров се отправя на ново предизвикателство  този сезон, съобщава в. Труд. Само година, след като изкачи три осемхилядника за 100 дни – Канчедзьонга (8586 м), Броуд Пик (8047) и К-2 (8611), тази година той си е поставил да стане първият български покорител на най-ниския сред осемхилядниците –  Шиша Пангма (8013 м), както и на вр. Манаслу (8163).
Планът е Петров и партньорът му Румен Радев (47), който също е член на клуб “Вертикален свят”, да направят две бързи изкачвания, без традиционната обсада на върховете и изграждане на  лагери.

“Шиша Пангма е най-ниският от осемхилядниците и затова ще си усложним задачата – ще качваме по южната стена, не по традиционните маршрути. Това стенно изкачване е преодоляване на почти 3-километров изключително стръмен ледено-скален склон. Трябва да си алпинист, катерач, да можеш да преодоляваш отвесни скали, ледени участъци и да си психически устойчив. Рекордът за най-бързо изкачване е на швейцарския алпинист Ули Щек, който сам успява за 10 часа и половина. Затова смятам, че когато сме двама, ще е по-лесно и можем да бъдем по-бързи”, разкрива част от плана Боян Петров.
Двамата с Радев имат шанса освен да са първите българи на двата осемхилядника, също да станат първите в света изкачили ги последователно и бързо. Боян смята, че основната причина досега да не се е случило вероятно е в логистиката, защото първият връх се намира изцяло в Тибет, тоест на китайска територия, а Манаслу е в Непал. Това налага връщане в Катманду и между двете изкачвания, което отнема доста време. Точно то е факторът, който Боян и Румен искат доста да съкратят. “Когато отидем под Манаслу, ще бъдем добре аклиматизирани от Шиша Пангма. Затова в първия възможен отрязък от хубаво време ще пробваме атаката”, казва Петров.

Прочети  Грешка в превода изкара отряд на ПСС на акция в Пампорово

Стремежът към кратките срокове оскъпява бъдещата експедиция – заради хеликоптера, който българите ще наемат за прелитанията от и до Катманду. Така ще сместят освен време, също и физическа и психическа сила. Боян признава, че на предишни експедиции точно организационните въпроси са отнемали от енергията му за изкачванията. Затова сега с него и Румен ще пътува Неделчо Хазърбасанов. Неговата роля ще е да снима и да се грижи за организацията като багажи, лагери и т.н.

Експедицията трябва да отпътува от България на 30 август и да се върне обратно на 20 октомври. Боян се надява, че дотогава Непал ще е частично възстановен от двете разрушителни земетресения от последния месец и няма да има проблеми, въпреки че много други експедиции са се отказали.

“Ще рискуваме”, казва Петров с увереността на победител и признава, че подготовката върви по план. “Вече имаме трима спонсори. Надяваме се скоро да подпишем договор за финансиране и с Министерството на младежта и спорта, като така се финализира доброто отношение на министър Красен Кралев”, споделя Боян.

текст: в-к Труд

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!