fbpx

Двама шерпи загинаха на Макалу, Боян Петров очаква изкачване

Двама шерпи са открити мъртви в палатката им в лагер 2 под връх Макалу (8481 м). Това съобщиха от екипа на германските алпинисти Франк Фелдер и Еелко Янсен.

Все още няма подробности за причината за смъртта на двамата шерпи, но на пръв поглед изглежда, че те са се задушили. Причина за това е лошата вентилация в нея и натрупалият се въглероден окис вследствие на употребата на газов примус.

makalu-zimno04Германският екип Amical Alpin team, съставен от шестима души, е напуснал базовия лагер на 10 май и се опитва да изкачи върха до 13 май. Алпинистите вчера са стигнали до междинния лагер 2 (на 6600 метра) и са планирали да са в лагер 3 (7400) днес, в лагер 4 и в петък да достигнат самия връх.

Заради откритите тела на мъртвите шерпи обаче плановете им не са се осъществили, тъй като екипът е решил да ги върне в базовия лагер. Himalayan Times идентифицира починалите като Да Тенджи Шерпа и Лакпа Вангел Шерпа.

Около 50 алпинисти и шерпи са в лагера под петия по височина. Сред тях е и българинът Боян Петров. Въжетата са фиксирани и алпинистите са правили вече аклиматизация с изкачвания на над 7000 метра, съобщи блогът за изкачвания в Хималаите Altitude Pakistan.

В момента екипите обмислят стратегията за атаката, като ключовият момент е опъването на въжетата от малко по-ниския Макалу Ла до основния връх.

Под Макалу Петров ще се присъедини към Али Садпара, който участва в първото зимно изкачване на Нанга Парбат, Ниевес Морой и Романо Бенет, които се стремят към 13-ия си осемхилядник, иранката Парванех Каземи, четирима австрийци и много други.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!