fbpx

Двама шерпи загинаха на Макалу, Боян Петров очаква изкачване

Двама шерпи са открити мъртви в палатката им в лагер 2 под връх Макалу (8481 м). Това съобщиха от екипа на германските алпинисти Франк Фелдер и Еелко Янсен.

Все още няма подробности за причината за смъртта на двамата шерпи, но на пръв поглед изглежда, че те са се задушили. Причина за това е лошата вентилация в нея и натрупалият се въглероден окис вследствие на употребата на газов примус.

makalu-zimno04Германският екип Amical Alpin team, съставен от шестима души, е напуснал базовия лагер на 10 май и се опитва да изкачи върха до 13 май. Алпинистите вчера са стигнали до междинния лагер 2 (на 6600 метра) и са планирали да са в лагер 3 (7400) днес, в лагер 4 и в петък да достигнат самия връх.

Заради откритите тела на мъртвите шерпи обаче плановете им не са се осъществили, тъй като екипът е решил да ги върне в базовия лагер. Himalayan Times идентифицира починалите като Да Тенджи Шерпа и Лакпа Вангел Шерпа.

Около 50 алпинисти и шерпи са в лагера под петия по височина. Сред тях е и българинът Боян Петров. Въжетата са фиксирани и алпинистите са правили вече аклиматизация с изкачвания на над 7000 метра, съобщи блогът за изкачвания в Хималаите Altitude Pakistan.

В момента екипите обмислят стратегията за атаката, като ключовият момент е опъването на въжетата от малко по-ниския Макалу Ла до основния връх.

Под Макалу Петров ще се присъедини към Али Садпара, който участва в първото зимно изкачване на Нанга Парбат, Ниевес Морой и Романо Бенет, които се стремят към 13-ия си осемхилядник, иранката Парванех Каземи, четирима австрийци и много други.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!