fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

150 метра разделиха Боян Петров и Макалу

Боян Петров е направил опит да изкачи връх Макалу (8481 м), но не е успял, съобщи „Дневник“.

Петров е бил част от първата група алпинисти, които са атакували петия по височина връх. Той е пазил в тайна атаката си, тъй като от пристигането му в базовия лагер всичко се е развило мълниеносно.
Алпинистът очакваше атаката да е около 24-25 май, за когато прогнозата за времето е добра. С пристигането му обаче се е оформила група от алпинисти, които са искали да използват първия възможен прозорец.

Вчера сутринта първо е станало ясно, че иранката Парванех Каземи е успяла да изкачи върха. Боян Петров е спрял на 150 метра под върха.

„Без малко не успях. Стигнахме до 8333 метра, на 150 метра под върха, но времето ни свърши и се върнахме“, е съобщил той за „Дневник“ от базовия лагер.

Петров е имал избора да изчака, но в последните си изявления от Катманду той заяви, че се чувства добре аклиматизиран от експедицията до Анапурна. Съни е бил в базовия лагер на 7 май и само два дни по-късно е поел по маршрута.
След три дни се очаква той да атакува върха отново.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

One thought on “150 метра разделиха Боян Петров и Макалу

  • Най-важно е човек каквото и да прави да не си губи здравия разум. Евала на човека! За пореден път ме впечатлява. Животът е най-важен, постиженията са временни както всичко друго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!