fbpx

Цветята на планината – келереровият центрантус (ВИДЕО)

Растението Келереров центрантус омайва с пурпурно-лилавия си цвят. Може да го видите единствено на две места по света – във Врачанския Балкан, между Челопек и Паволче и по северните склонове на Пирин.

Келереровият центрантус е включен в Червената книга на България като критично застрашен вид. Растението е многогодишно, тревисто, с височина на стъблото 50-120 см, от което се разклоняват цветовете. Листата са голи, а венчелистчетата са в нюанси от пурпурночервено, лилаво, тъмнорозово. След прецъфтяване отделят семенце, което се носи от вятъра. Центрантусът е български ендемит и се среща само в споменатите две находища над Враца и Пирин. Силно застрашаващи са домашните животни, извеждани на паша, невнимателно утъпкване и късане на растенията от преминаващи хора, както и инвазията на различни дървета и храсталаци.

Видът се среща в основата на скалните венци разположени по източния склон на Врачанската планина над село Челопек, където обитава подвижни каменисти сипеи. Събраната от по-високите части на склона вода, осигурява добро овлажняване на терена през цялата година“, разказват биолозите от „Врачански Балкан“ за растението.

Вижте и видеото за келереровият центрантус, подготвено от дирекцията на парка:

Прочети  На ски в Африка? Мисията възможна! (ВИДЕО)

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.