fbpx

Цветята на планината – келереровият центрантус (ВИДЕО)

Растението Келереров центрантус омайва с пурпурно-лилавия си цвят. Може да го видите единствено на две места по света – във Врачанския Балкан, между Челопек и Паволче и по северните склонове на Пирин.

Келереровият центрантус е включен в Червената книга на България като критично застрашен вид. Растението е многогодишно, тревисто, с височина на стъблото 50-120 см, от което се разклоняват цветовете. Листата са голи, а венчелистчетата са в нюанси от пурпурночервено, лилаво, тъмнорозово. След прецъфтяване отделят семенце, което се носи от вятъра. Центрантусът е български ендемит и се среща само в споменатите две находища над Враца и Пирин. Силно застрашаващи са домашните животни, извеждани на паша, невнимателно утъпкване и късане на растенията от преминаващи хора, както и инвазията на различни дървета и храсталаци.

Видът се среща в основата на скалните венци разположени по източния склон на Врачанската планина над село Челопек, където обитава подвижни каменисти сипеи. Събраната от по-високите части на склона вода, осигурява добро овлажняване на терена през цялата година“, разказват биолозите от „Врачански Балкан“ за растението.

Вижте и видеото за келереровият центрантус, подготвено от дирекцията на парка:

Comments

comments

Прочети  Съкращават територията на Природен парк "Витоша"

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!