fbpx
четвъртък, май 23, 2024
Екстремни спортовеИзбраноКатеренеНовини

Десетки катерачи в над 100 изкатервания на Врачанските скали тази година на Ботевата алпиниада (СНИМКИ)

В свежо настроение и адреналинови емоции завърши тазгодишното издание на Врачанската Ботева алпиниада, част от лятната програма на Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА).

Събитието е включено в спортния календар за Националната купа и бе организирано от домакините от Клуб за екстремни спортове „Вратица“.

Тази година за участие се записаха 78 катерачи. Те бяха разпределени в 35 свръзки. Над 100 изкачвания в рамките на алпиниадата бяха направени, което е рекорд за последните 15 години, споделят организаторите.

„Подготовката започна повече от месец преди проявата. В организацията участваха почти всички активни членове на клуба ни, като всеки се включи с каквото може да помогне.“,

сподели за „Върхове“ Нино Пелов – един от основните двигатели в осъществяването на събитието.

Той отбеляза също така, че в публичното събитие във фейсбук по-малко катерачи са се били регистрирали, в сравнение с миналогодишното издание на състезанието. Приятна е била обаче изненадата, че много участници са се включили в действителност.

„Изненадаха ни малко условията, скалите бяха доста мокри в събота сутринта. Това определено промени плановете на доста участници. Хубавото е, че при слънчево време, тук скалите съхнат за минути и в събота към обяд условията вече бяха перфектни,

казва още Нино.

„Съживяването“ на тази традиционна от миналия век алпиниада е факт със засилен интерес вече втора година, отбелязват участници и организатори.

Част от това е и инициативата „НеАЛПИНИАДА“, проведена за първи път през есента на 2022-ра година като реакция на отслабващия интерес към официалното спортно събитие. Тогава тя събра катерачи и съмишленици от различни краища и вече се установява като сполучлив формат, който генерира свръзки за националното състезание, коментират  участниците. Тази есен отново същото събитие ще събере катерачната общност за трети път в този нетрадиционен вариант на спортна среща и приятелски сбирки.

Вижте още

Друг атрактивен и предизвикателен момент от събитието е екипирането на хайлайн линия на Вратцата, на който всеки имаше възможността да пробва куража и баланса си. Специални благодарности на Slackline Bulgaria за тази възможност изказват организаторите.

Призовите места в нахъсаното състезание грабнаха*:

Класиране Ботева Алпиниада 2024:
1-во място: Станислав Атанасов – Владислав Ангелов
2-ро място: Виктор Иванов – Дилян Христов – Александър Шакрачки
3-то място: Благовест Цолов – Розалина Марина

Съмишлениците към възвръщането на катерачната традиция, осигурили наградния фонд и подкрепили осъществяването на събитието, са Българска федерация по катерене и алпинизъм, Община Враца, Balkan Climbing, Walltopia Climbing Center, Stenata, Outsider Магазин, ChupaClimb, Climbro, Магазин „Вратцата“- гр. Враца.

*в галерията може да видите списък на всички участници в класирането

Снимки в галерията: Нино Пелов, Александра Атанасова, Николай Николов

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!