fbpx

Дежурен спасителен хеликоптер в Хималаите

снимка: www.alpinist.com

От 24 април до 2 юни Швейцарската спасителна служба Air Zermatt, съвместно с  непалската вертолетна компания Fishtail Air of Nepal организират първото в историята на хималаизма дежурство на спасителен хеликоптер. Един вертолет ще дежури в района на ледопада Кумбу, втори ще осъществява транспортни функции в района на Даулагири. По този начин за първи път зона над  7000 м. височина ще бъде достъпна от хеликоптер само за час след постъпване на сигнал.

Спасителната операция ще бъде осъществена чрез въже с дължина до 200 м. По него до пострадалия ще се спуска спасител, който ще закачи двамата и те ще бъдат свалени надолу, където ще ги очаква медицински екип.  За първи път подобна акция е проведена през 1970 г.  в швейцарските Алпи на Северната стена на Айгер.

В Хималаите обаче досега не бяха провеждани подобен тип спасителни операции, заради липсата на опит и обучени пилоти в Непал.

През 2005 г. Пакистанската армия успешно свали по подобен начин словенският алпинист Томаз Хумар от Рупалската стена на Нанга Парбат, но тогава в операцията не участва спасител, който да асистира на пострадалия при прикачването към въжето.  Тогава хеликоптерът едва не се разби, след като Хумар забрави да откачи леден винт.

След неуспешните опити за спасяването на испанския алпинист Оскар Перез на Латок през август миналата година и на Хумар на Лантанг Лирунг през ноември, Air Zermatt обсъди възможността за подобряване на спасителната система и реакции в Хималаите.

В спасителните операции ще бъд евключен хеликоптер AS 350 B3, известен и като Squirrel, който може да изпълнява спасителни операции с въже на височина над 7000 метра. В бъдеще, може да бъде пуснат и хеликоптер SA 315B Lama, който ше позволи и по-високи полети.

Прочети  Директорът на Банско Филм Фест Натали Петрова наградена със Златния кръст на Полша

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook