fbpx

Дядо вади дънер, открива пещера

Пенсионер от Неделино отвори пастта на неизвестна досега пещера, след като изрови дънер в горския си имот.

Димитър Манолов сякъл дърва за огрев в имота си, където има и колиба. Решил да откопае с кирка и дънера на дърво, широк към 1,50 м. След като го измъкнал, отдолу изведнъж зейнала дупка, чието дъно не се виждало. Манолов мятал камъни вътре, но не чувал звук от падането им. Местните пуснали и въже, дълго 16 метра в отвора, но пак не стигнали дъното.

Находката е в местността Манолови колиби на 3-4 км от Неделино в посока към село Дуня, обясни кметът на Неделино Илия Вълчев. Уплашеният мъж сигнализирал в общината, а оттам се обадили в Гражданска защита. Трима спасители алпинисти дошли на мястото и единият от тях се спуснал 24 м надолу. Той също не стигнал дъното, но чул шум на вода вътре, а стените били от много гладък камък. Затова се предполага, че отдолу тече подземна река.

“Общината ще търси спелеолози, които да влязат в новооткритата пещера със специално оборудване и екипировка”, каза кметът.

Дупката се смята за доста голяма по предварителни данни. Местните се чудят как дървото е крило входа й стотици години. Общината го е оградила в радиус от 50-60 м с телени огради, за да не падне човек или животно вътре. Миналата година експедиция от студенти от СУ е обхождалд същия район, но не се е натъкнала на подобни образувания.

Текст: 24 часа

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!