fbpx

Два нови катерачни тура на Метеорите (ВИДЕО)

Скалните манастири Метеора в Гърция са вписани в списъка на Световното културно историческо наследство ЮНЕСКО и привличат десетки хиляди туристи ежегодно. Част от тях обаче идват там, не само за да се насладят на това интригуващо историческо място, но и за да катерят на гладките, извисяващи се от нищото скали в областта Тесалия.

По скалните кули, които най-добре могат да бъдат видени от селата Кастраки и Каламбака, са прокарани над 800 тура.  Първите хора, изкатерили скалните игли били монаси през 11 -12 ти век. През изминалата седмица катерачите Франк Венер, Тино Таннебергер, Мануел Хастерок, Феликс Фридрих, Том Ехрих и Феликс Бьор добавиха нови два маршрута към катерачната карта на Метеорите: Heureka, SL/8+, 160 м., и Marvelous Marbles, SL/9+, 165 м.

Съставът на скалите на Метеора е уникална смесица от по-големи и по-малки камъни, сплавени в уникален пясъчник. Често по-малките камъни стават хлабави, откъртват се и оставят дупки на повърхността на скалата. Въпреки това, скалата е сравнително стабилна за катерене. Местните гидове обаче препоръчват на катерачите да не се отклоняват от съществуващите маршрути.

Прочети  105 години от първото изкачване на Олимп

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.