fbpx

Два нови катерачни тура на Метеорите (ВИДЕО)

Скалните манастири Метеора в Гърция са вписани в списъка на Световното културно историческо наследство ЮНЕСКО и привличат десетки хиляди туристи ежегодно. Част от тях обаче идват там, не само за да се насладят на това интригуващо историческо място, но и за да катерят на гладките, извисяващи се от нищото скали в областта Тесалия.

По скалните кули, които най-добре могат да бъдат видени от селата Кастраки и Каламбака, са прокарани над 800 тура.  Първите хора, изкатерили скалните игли били монаси през 11 -12 ти век. През изминалата седмица катерачите Франк Венер, Тино Таннебергер, Мануел Хастерок, Феликс Фридрих, Том Ехрих и Феликс Бьор добавиха нови два маршрута към катерачната карта на Метеорите: Heureka, SL/8+, 160 м., и Marvelous Marbles, SL/9+, 165 м.

Съставът на скалите на Метеора е уникална смесица от по-големи и по-малки камъни, сплавени в уникален пясъчник. Често по-малките камъни стават хлабави, откъртват се и оставят дупки на повърхността на скалата. Въпреки това, скалата е сравнително стабилна за катерене. Местните гидове обаче препоръчват на катерачите да не се отклоняват от съществуващите маршрути.

Comments

comments

Прочети  Състезателното катерене в надпревара да стане олимпийски спорт

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!