fbpx
неделя, юли 14, 2024
Новини

Две спасителни акции тази нощ в Рила

Туристите, които са се загубили в Рила планина в събота, са били открити от спасителите.
Петимата туристите от групата са били в добро общо състояние и били транспортирани към с. Пастра, в близост до гр. Рила, където са настанени в хотел, съобщиха планинските спасители.

В събота четирима руски туристи – две 16-годишни деца, мъж и жена, както и една българка, са подали сигнал, че са се изгубили по време на преход между хижа „Иван Вазов“ и Рилския манастир.

Вечерта в издирването им се е включил и хеликоптер от авиобазата в Крумово. Акцията по спасявянето е била осъществена от отряда на ПСС-Благоевград, след като от централата на ПСС в София са отхвърлили този в Дупница, който обслужва района от 60-години. Това казаха от спасителния отряд в Дупница.

Причина за неучастието на дупнишките планински спасители е замразеното членство на отряда от Дупница в ПСС.

Планински спасители съобщиха още, че днес са били намерени и двете момчета, които са се загубили в района на Седемте рилски езера.

Сигналът е получен тази нощ около 2.00 часа от приятелките на двете момчета. Младежите на възраст 29 – 30 години, тръгнали към езерото „Окото“ в района на Седемте рилски езера.

Сутринта едно от момчетата се появило при хижа „Рилски езера“, като съобщило, че е оставило приятеля си над Скакавишкия водопад. Трима спасители търсеха другото момче.

То е било открито невредимо в района на улеите на връх Кабул.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!