fbpx

хижа Осогово

В подножието на връх Кюнек (1925 м.) е сгушена малка постройка, наречена хижа Осогово. Малка, но с голяма история. Тя е първата хижа, която е построена на територията на Осоговката планина, запазила чара си вече 90 години. За набиране на средства за строежа на хижа Осогово още през 1923 г. е създаден фонд „Хижа” при дружество „Руен” от  Националния юношески туристически съюз. Те се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица. Първата по-значителна сума е отпусната от общината през 1924 г. – 15000 лв., Българска земеделска банка дарява 2000 лв., а Окръжна постоянна комисия – дървен материал. Материалите за строежа са пренасят с коне и в раниците на туристите. Хижа Осогово е застроена през 1927 година от майстор Богоя. Откриването на хижата е в първия неделен ден след състоялия се събор на БТС (Български Туристически съюз) на 12-14 юли в град Кюстендил през 1928 година. През 1958 г. е направен ремонт и преустройство, чийто резултат са столова, кухня и тераса.

След 2000 г. хижа Осогово е основно обновена и предлага значителни удобства за туристите – самостоятелни санитарни помещения и бани, локално отопление, сателитна телевизия и др.

Точното местоположение на хижата е на 18 км. от град Кюстендил. Разположена е на 1640 м. надмoрска височина в местността „Плавилото“.  Посетителите се радват на красивата гледка през всички сезони. Голямата тераса на хижа Осогово разкрива удивляваща панорама не само към Балкана, а и към една от трите ски писти в района. Хижата не разполага със ски гардероб, но на съседната писта, която се намира на около 200 м., любителите на зимните спортове могат да наемат екипировка. В близост до хижа Осогово се намира и православният параклис „Свети Петър и Павел“, който е малък, но е винаги отворен. В двора на хижата има и малък развъдник за пъстърва, който буди впечатление у посетителите.

Посещавана е не само от кюстендилци, но и от туристи от цялата страна. Всеки, който е посетил това прекрасно и уютно място с ухание на свеж боров въздух, си тръгва зареден с положителна енергия и спокойствие. Местните наричат хижа Осогово „Горския рай”,  и с причина.

Прочети  Национални паркове в България

Самото разположение на хижата позволява на посетителите да предприемат както походи по маркирани туристически пътеки, така и да правят разходки из красивата природа на планината. Възможен лек маршрут е до връх Кюнек, който се намира на не повече от час път от хижата. Също така и до местността Три буки, където около пътя към тази местност има доста места за отдих и почивка с пейки, масички и барбекю. Местните хора, дори и туристи от други градове, непрекъснато ползват тези удобства, наслаждавайки се на природата. Лятно време местността е прекрасно място за излети и изходна точка за изкачване на връх Руен (2251м.), който се намира на три часа от хижа Осогово по маркирана пътека.

Местността изобилства от диворастящи плодове и билки –малини, ягоди, риган, мащерка, кантарион, бял равнец – любим на мнозина букет, събрал лъчите на лятото в чаша чай или бурканче сладко.

Зимният сезон също е предпочитан от много туристи, не само от тези, които обичат ските и сноуборда. Хижа Осогово предлага и снегоходки за разходки из природата през слънчевите зимни дни. Посетителите се радват на ресторанта в хижата – макар и малък, атмосферата в него действа отпускащо. Особено около масите, разположени близо до камината.

Стигането до хижа Осогово трябва да е с кола или пеша, поради липсата на работещи автобусни линии към местността. За пешеходците има два маркирани туристически маршрута от Кюстендил. Хижата работи целогодишно, а асфалтовият път е поддържан през зимата. Разполага с леглова база от 37 места, разпределени в стаи с по две или три легла, както и спални помещения. В цялата хижа има wi-fi достъп, а цената на нощувките е 15 лв. за човек. Резервация за хижа Осогово можете да направите на 0882 815 515, като за уикендите е добре да се обадите поне месец по-рано.

GPS координати

N 42º 11' 50.7"

E 22º 37' 27.6"

Маршрути

Хижа Осогово – местността Превала (кладенец Бег бунар) – вр. Руен (2251 м.н.в.)
Най-популярният и предпочитан от туристи маршрут до вр. Руен. Маркировката е червена по камъни и дървета, също има и зимна маркировка с метални колове. Разстоянието в едната посока е около 4 часа стегнат ход без бързане.

Прочети  Търси се стопанин за хижа "Бузлуджа"

Хижа Осогово – вр. Църнотрав – с. Вратца
Маркировката на маршрута от хижа Осогово е синя.

Връх Руен – село Гюешево
Пътеката от върха е в северна посока покрай самата гранична линия. Преминаването по нея и в двете посоки става с разрешение на гранична полиция. Разстоянието при слизане отнема 3 – 4 часа, а при изкачване, поради стръмния релеф на местността – 4,5 – 5,5 часа. Пътеката е маркирана с червен цвят.

Хижа Осогово – вр. Соколов камик – с. Вратца
От хижа Осогово се тръгва по пътеката със синя маркировка и се следва до останките на бивш овчарник. Изоставя се и се продължава вдясно надолу по стръмна поляна, осеяна с хвойна и скалички. След 150 – 200 м. се издига скала с триангулачна точка (1684 м.н.в.), наречена “Соколов камик”. Разстоянието до селото в тази посока е 3,5 ч., а в обратна – 4,5 ч.

Хижа Осогово – м. “Разкола” – м. Ешекчийска орниц” – вр. Човека – м. Превала – Каракашка махала – т.к. Три буки – хижа Осогово
Маркировката е зелена.

Хижа Осогово – м. Голям предел – Брезовски рид – с. Слокощица
Маршрутът е предимно билен и предлага необятни пейзажи. Продължителността е 8 – 9 ч., жълта маркировка.

Текст: Йоана Тодорова

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!