fbpx

Изграждат нова ски зона на Миджур

Нова туристическа и ски зона ще бъде изградена на връх Миджур в Западна Стара планина. Това стана ясно, след като Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата срещу екологичната оценка на Общия устройствен план.

Оценката беше изготвена от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Монтана и обжалвана от Асоциацията на парковете в България (АПБ) с аргумент, че проектът ще застраши местообитанията на риса, кафявата мечка и европейския вълк в областта.

Проектът предвижда изграждането на първата голяма ски зона в Северозападна България над село Чупрене, област Видинско, край най-високия в тази част на Балкана връх – Миджур (2168 м.). Проектът е включен в Стратегията за развитие на туризма още през 2012 г. Предвиденият мащаб на зоната е от 500-700 хектара, като 1/4 от тях попадат в защитена зона “Миджур”. Към проекта вече има заявен интерес от частни инвеститори.

Планирани са 14 ски писти за спорт с обща дължина 16 км., както и изграждането на система за изкуствен сняг, 3-4 учебни площадки със ски училища, заведения за хранене и напитки и място за наем на ски екипировка. Сред предвидените съоръжения са лифтове, влекове, беседки и наблюдателници. Идеята беше приветствана от кмета на община Чупрене, Ваньо Костин, който очаква проектът да повиши заетостта в региона.

В околностите на западната страна на върха, която се пада на територията на Сърбия, е разположен и сръбския ски куррт Бабин зуб.

Comments

comments

Прочети  Планинските спасители ще доплащат 30 % екипировката си

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!