fbpx
събота, юни 15, 2024
Новини

Вторият загинал може да е македонец: Силен вятър попречи на свалянето на телата

Вторият загинал под връх Вихрен, чието тяло беше намерено тази сутрин, вероятно е македонски гражданин. У него са открити македонски денари, съобщи „24 часа“.

Полицията проверява хотелите в района на Банско и Сандански, скоро се очаква да бъде идентифициран и по снимката му.

В полицията не е заявено изчезване на мъж от околностите.

За транспортиране на телата на двамата загинали беше задействан военен хеликоптер „Кугар“ от състава на 24-а авиационна база в Крумово, съобщи Министерството на отбраната. Задачата изискваше зависване на вертолета в планинската местност.

Хеликоптерът излетя около 13.00 ч. от авиобазата. След облитане на района на инцидента и направения оглед на обстановката, екипажът установява, че поради голямата надморска височина и силния гръбен вятър в единственото възможно безопасно направление за работа, съществува голям риск за хората и за вертолета.

В 13.55 ч. е взето решение за прекратяване на операцията.

И всичко остана пак в ръцете на спасителите.

“Точно това правим – рискуваме хора, качествени, подготвени, сърцати, които буквално летят, само и само да свършат работа, да помогнат. В момента са 20 човека на терен, може би ще трябват още 20 и времето, в което ще продължи акцията се удължава поне с едни 12 – 20 часа, че може и повече”, каза пред Нова телевизия Емил Нешев, директор на ПСС.

Телата са открити на западните склонове на връх Вихрен в посока Влахина река. Подходът откъм Кресна изисква дълго 20-километрово пътуване по тежък планински път с джип, а след това 3-часов преход до Влахино езеро.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!