fbpx

Януш Голаб срещу Денис Урубко: Обвини го в лъжа

През зимния сезон 2017 / 2018 г. Януш Голаб беше спортен директор на националната полска експедиция до единствения останал неизкачен през зимата осемхилядник К2 в Пакистан.

Тази експедиция „Polski Himalaizm Zimowy 2016-2020“ завърши със скандал, свързан със самоволни решения на Денис Урубко  и противопоставящия му се ръководител на експедицията Кшищов Виелицки.

Неочаквано за всички участници в експедицията дойде новината за това, че без никакво предупреждение и съгласуване на своите действия с ръководителя на експедицията Кшищов Виелицки, на 24 февруари Денис Урубко тръгва от базовия лагер за атака на върха.

Два дни по-късно, на 26 февруари, отново така самостоятелно той се спуска в базовия лагер, прекратявайки своя опит, вероятно заради силните ветрове и лошото време на височина над 7000 метра.

Още в началото на експедицията Денис казваше, че зимата в Хималаите свършва на 1 март, затова, изхождайки от придвижването на работите по маршрута, той не вижда възможност за успех на експедицията.

След като Денис се появи в базовия лагер, членовете на полския екип обявиха, че той напуска експедицията.

„Денис Урубко, в съответствие със своите убеждения относно края на зимния сезон, напуска експедицията. Решението е взето от членовете на експедицията, които не виждат възможността за по-нататъшно сътрудничество след независимия му опит да се изкачи до върха. „- се казва в официалното изявление на екипа.

Наред с други неща, такова решение трябваше да се очаква, защото подобна мисъл беше изразена малко преди завръщането на Денис от ръководителя на експедицията Кшищоф Велики.

Преди няколко дни в голямо интервю за полския уебсайт Onet.pl, Януш каза, че би искал да забрави за случилото се по време на експедицията: „Това беше най-лошата експедиция в живота ми“, казва полският алпинист, който е сред осъществилите първото зимно изкачване в историята на Гашербрум I (8068 m) през 2012 г.

Освен всичко друго, Януш в това интервю обвинява Денис Урубко в лъжа, но критиките му са насочени и към ръководителя на експедицията Кшищоф Велики и Пьотр Томала, ръководител на полската национална програма Polski Himalaizm Zimowy 2016-2020.

Връщайки се към обвиненията срещу Урубко, трябва да се отбележи, че Голаб го нарича „ciul“, термин, еквивалентен в силезийския диалект на идеята, че някой е измамил или разочаровал някого, но в останалата част на Полша тази дума звучи като обида.

Очевидно напрежението в планинарската общност, свързано с тази експедиция до осемхилядника К2 (която беше най-известната спасителна операция в света на склоновете на Нанга Парбат), все още е много силно, може би и заради излезлия наскоро документален филм на Дариуш Залуски „Ostatnia Gora“, посветен на експедицията К2.

На въпрос за тази експедиция Голаб отговаря: „По някое време изобщо не исках да продължа тази експедиция. Исках да се върна в Полша (…) Зад кулисите на тази експедиция има много сцени, които не са показани във филма на Дариуш Залуски… Ако Дарек беше показал всичко, което се случи там, филмът щеше да е доста тъмен.“

В допълнение, известното интервю на Денис Урубко с груби думи, адресирано както до полските алпинисти, така и към неговите спътници в други експедиции, Симоне Моро и Дон Боуи, също допринесоха за увеличаване на напрежението на ситуацията.
Тук си струва да споменем, че по-късно Денис отрече това интервю, като каза, че думите му са изкривени от журналистите.

Прочети  Спасителната акция е неуспешна: Садпара, Снори и Мор остават завинаги някъде на К2

https://varhove.com/wordpress/k2-ostana-neprevzimaem-prez-zimata/

„На първо място трябва да се каже, че всеки човек се отнася към Денис Урубко по различен начин. Някои може да го харесат, други не. Пьотр Томала, който беше на експедицията до К2 и сега ръководи хималайската полска зимна програма, наскоро в интервю заяви, че не е вярва, че Денис наистина би могъл да говори лошо за полските катерачи: „Най-вероятно това не са думите му“, каза той.

Бях свидетел на събитията в близост до К2, в които поради поведението на Денис почти избухна бой в базовия лагер.

Денис можеше да говори много остро в лицето на своя опонент и дори това нямаше пряка връзка с конфликта. И могат да се посочат много примери ”, казва Януш.

виелицки урубко
Виелицки и Урибко на награждаването за спасителната операция на Нанга Парбат

 

На въпроса за подобни примери, Януш отговаря:

„Когато Урубко напусна базовия лагер, скоро беше публикувана статия от негово име, че той се е добрал до цивилизацията с двама незрящи носачи и по пътя е срещна други двама поляци, които също се нуждаели от помощ. Той също така заяви, че не сме искали да му дадем хеликоптер да лети до Скарду.

Тези думи всъщност бяха лъжи.

Кшищоф реагира на Денис и го помоли да обясни, на което Урубко отговори, че не той е публикувал текста „Не съм написал този текст, виновен е редакторът на интернет портала“.

Свързах се с редактора на сайта и тя отговори: „Денис е труден човек. Съжалявам, вече изтривам този текст. Извинявам се и на Кшищоф.“

Като цяло за мен самия историята за това как Денис Урубко стана член на нашата експедиция е странна “.

По отношение на това последно изявление Голаб отбелязва, че Урубко е получил полско гражданство, въпреки факта, че не живее в Полша (Денис сега живее в Италия) и че още преди да започне експедицията, се носели слухове, че той ще бъде включен в полския национален отбор на K2, който все още не е обявен, а самият Голаб е отговорен за избора на алпинисти за отбора.

Януш също така твърди, че Денис също е бил включен в полската експедиция до зимния осемхилядник, първото по рода си зимно изкачване на Гашербрум I (8068 м) през 2012 г. Ръководителят на екипа обаче Артур Хайзер не харесва тази идея и Денис не е избран за член на експедицията.

Голаб казва, че по-късно, че той разказал за това решение на Кшищоф Виелицки, който отговорил: „Ако Денис играе в отбора според собствените му правила, веднага ще го изпратим у дома.“

В този момент Януш критикува Кшищоф, казвайки, че ръководителят на експедицията не е спазил думата си: „Каквато и да е личността на Денис, той определено е силен катерач. Денис тръгна с нас на експедицията, а Кшищоф не спази думата си. Атмосферата беше такава, в която се чувствах ужасно, писна ми от всичко това.“

След това Януш преминава към остра критика към Денис: „Лъжец. Този човек е лъжец, който се интересува само от маркетинг. Когато си спомням тези събития днес, стигам до извода, че Денис беше многократно вдъхновен от желанието за слава и самореклама на всякаква цена.

Прочети  Саджид Садпара ще търси тялото на баща си: разчиства и старите въжета от К2

Спомняте ли си, когато той се опита да изкачи K2 сам и медиите започнаха да пишат, че той като герой излиза сам срещу планината? Тогава в базовия лагер всички се засмяхме на решението му, защото знаехме, че няма шанс да се изкачи до върха този ден. Това беше невъзможно, тъй като на върха скоростта на вятъра достигна скорост от 150 км / ч.

Но вече по света се появи информация, че Денис героично отиде на върха в солово изкачване. „

https://varhove.com/wordpress/urubko-v-otkrovena-izpoved-njama-nishto-okonchatelno/

Според Голаб, Урубко винаги се опитвал да изопачава фактите в своята посока, за да получи ползи. „Определено има маркетингов контекст във всичките му пренебрежителни забележки относно поляците. Не ми харесва този подход и бих предпочел никога повече да не участвам в експедиция с него. Въпреки това има катерачи, които мислят по различен начин. Например Рафал Фро Фа наскоро заяви в Закопане, че той винаги ще ходи в планината с такъв блестящ катерач като Урубко “.

Говорейки за гореспоменатото интервю, в което Урубко нарича полските алпинисти мързеливи и лъжци, Голаб казва, че не е изненадан. „Струва ми се, че тези изказвания, наред с други неща, бяха адресирани лично към мен, защото не се страхувах да кажа на Денис, че той лъже. Мога да кажа това и днес. Животът на Денис се състои в лъжи, които се продават добре.

Не съм като него. Произхождам от онази школа по алпинизъм, където преподаваха етиката на катеренето с партньори и другари. Това е добра атмосфера в отбора.

Знам, че Виелицки ме обвинява, че не мога да работя в екип. Преди тази експедиция ходех в планината с малки екипи: максимум двама или четирима души. Това беше едно от първите ми големи пътувания.

Вярвам, че мога да работя като екип. Искате доказателство? Експедиция до К2 през 2014г.

Беше и когато отидох в планината с Анджей Баргил.

В нашия екип имаме катерачи, които се завърнаха от експедицията в К2 като близки другари, но за мен лично това беше най-лошата експедиция, в която участвах. „

https://varhove.com/wordpress/rivol-razkaza-za-koshmara-pod-nanga-par/

Януш също говори за неспособността на сегашното ръководство на полската програма да организира зимна експедиция до К2, която вече е отложена за 2021-22 г., и липсата на правила за подбор на алпинисти, които според него трябва да се основават на личен опит.

Очевидно е, че за Януш Голаб би било за предпочитане Симоне Моро да участва в бъдещата зимна експедиция до К2: „Мисля, че би било хубаво и положително за културата на катерене в Европа, ако такъв уникален катерач и такъв позитивен човек биха се присъединили до поляците на K2.“

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.