fbpx

ЛАВИНИТЕ – смъртоносна красота

най-важното, което трябва да знаем, систематизира Мария ЛАЗАРОВА

Зимата е сезонът, през който планината крие най-много опасности. Скиори, сноубордисти или просто туристи – никой от зимните й гости не е застрахован от нещастие. Най-красивата, но и най-смъртоносната опасност, е онази природна стихия, станала причина за гибелта на стотици хора, дала сценарий на десетки филми и провокирала написването на много книги – лавините.

Знаем ли обаче как да избегнем евентуално нещастие, как да помогнем на попаднал в лавина и да окажем първа помощ? За да можем да общуваме с планината безинцидентно през зимата, трябва да познаваме нейния характер.

В началото на всеки сезон Планинската спасителна служба дава информация, съвети и препоръки за лавинна безопасност и действия при попадане в лавина. Има още една организация в България, която се ангажира с въпроса и неговото популяризиране – Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил /БАССЕС/. Като неправителствена организация, тя дава информация и предприема образователни инициативи, но това, според Момчил Панайотов, който е автор на книга по тази тема, съвсем не е достатъчно. Необходимо е да се издават ежедневни лавинни бюлетини (б.р. статията е от 2007 г, когато подобни бюлетини не са издавани, в момента могат да бъдат намерени на сайтовете на ПСС и БАССЕС) на базата на сериозни проучвания и наблюдения, за да имат хората представа за реалната обстановка в планината. Такава е практиката в целия свят, там правителствени организации, ски курорти и др. поемат ангажимент, обединяват усилията си и издават лавинни бюлетини всеки ден. Ние (като правило) сме на едно от последните места в това отношение.

Но какво всъщност трябва да знаем за лавините?

Видовете лавини

Има много класификации на лавините и ако трябва да публикуваме информация за всички тях, ще ни трябва цяло приложение към списанието. Затова, макар и условно, нека кажем, че най-общо те са:

Лавини от пресен сняг – те са с крушовидна форма, т.е. започват от една точка и се разширяват постепенно при движението си. Падат по време на снеговалежа или скоро след него. В България обикновено не са много бързи, но когато са от пръхкав сняг, могат да задушат човек.

Снежни дъски – представляват компактен слой сняг с голяма площ, който е разделен от по-стабилния сняг или земята. Те се откъртват по линия почти перпендикулярна на склона. Това са „скиорските“ лавини и често пъти са предизвикани от външен натиск. Имат голяма стартова скорост (често 50-60 км/ч). Това е и най-опасният вид лавини за зимните гости на планината, тъй като обикновено снежната покривка изглежда измамно стабилна.

Лавини от стар мокър сняг – те падат при силно повишаване на температурите, най-често през пролетта.

Прашни лавини – опустошителен вид с много голяма площ и скорост до 300-400 м/сек, които за щастие не са типични за българските планини, въпреки че има следи от такива.

Как да разпознаем лавиноопасния терен?

– Наклон на терена – опасните склонове най-често са с наклон между 25 и 45 градуса, идеални за ски и сноуборд.

Ориентация спрямо вятъра – подветрените склонове са потенциално опасни поради преноса на сняг от вятъра и образуването на снежни дъски.

Профилът на склона, разположението му спрямо слънцето и наличието на дървета и други естествени препятствия – всичко това влияе върху потенциалната лавинна опасност.

Как е безопасно да се движим в планината?

– Съберете информация за времето в планината през предишните дни – валяло ли е сняг, има ли повишаване на температурите, духа ли вятър и т.н. Посетете интернет страниците на pss.bg и befsa.com

Проучете маршрута и опасностите, свързани с него: известни лавинни места, козирки, скали и т.н.

Когато се движите:

  • Включете индивидуалния си лавинен уред. Ако нямате такъв, не забравяйте да носите други помощни средства – лавинен шнур, лопатка, сонда
  • Не подценявайте сигналите на природата: наскоро паднали лавини по подобни склонове, слягащи шумове в снежната покривка, пукащи цепнатини, внезапно затопляне, новонавалял сняг.
  • Ако се движите по била, стойте възможно най-далеч от козирките.

Ако падне мъгла и ориентирането стане трудно, по-добре се откажете.

  • Ако все пак трябва да преминете през опасен участък, освободете всички каишки, катарами, ленти. Бъдете готови при попадане в лавина да се освободите от всички предмети (раници, щеки, ски и др.). Преминавайте един по един при постоянно наблюдение от страна на спътниците си.

Ако попаднете в лавина:

Ако сте със ски се опитайте чрез диагонално спускане да избягате от пътя на лавината, но ако не успеете:

! Не се паникьосвайте, запазете самообладание и вярвайте, че ще се спасите.

! Стегнете краката и тялото си и се опитайте да се насочите навън от лавината под ъгъл 45 градуса.

! Опитайте да се задържите на повърхността на лавината с плуващи движения.

! При спиране на лавината, ако е възможно, избутайте снега около главата си, като освободите възможно най-много място.

! Ако виждате, че сте близо до повърхността, се опитайте да се изровите или поне да покажете ръката си навън.

! Помнете, че ще ви бъде помогнато най-бързо, ако имате индивидуален лавинен уред. Въпреки че не е евтин, това може да бъде цената на живота ви!

Ако сте свидетел на лавина, в която са попаднали хора:

  • Запомнете мястото, на което са били хората, когато са попаднали в лавината и мястото на изчезването им в нея. По възможност маркирайте тези места с подръчни материали (предмети, клонки и т.н.). Мястото между тези две точки е най-вероятното място за намиране на затрупаните.
  • Най-голяма помощ попадналият в лавина може да получи от вас. Ако нямате лавинна сонда, използвайте щеките си, за да опитате да намерите пострадалия.
  • Помнете, че времето през първите 15-20 мин дава най-големи шансове (до 92%) на затрупания да бъде жив. Вашата помощ в първите минути може да бъде решаваща.
  • Ако първоначалното претърсване не даде резултат, незабавно сигнализирайте ПСС за станалото нещастие.

Индивидуалните лавинни уреди представляват портативни приемник-предаватели на стандартизирана в цял свят честота 457 Кhz. Приблизителната им цена е 200 евро, но ако това може да бъде цената на живота ви, сами преценете дали си заслужава да отделите пари за такъв. Продават се в специализираните магазини за ски и алпийска екипировка. За да ги използвате ефективно, трябва да преминете през адекватно обучение и тренировка. Такива специализирани курсове се провеждат от БАССЕС.

статията е публикувана в I брой на сп. Върхове

Лавинна лекция на БАССЕС – 24.11.2016

YouTube player
YouTube player

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!