fbpx
събота, април 20, 2024
ВидеоВисочинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

Господин Динев на косъм от трагедия на Анапурна. Какво се случва?

64-годишният алпинист Господин Динев избегна по чудо лавина под Анапурна, след като му се наложило да се върне заради инцидент с багажа, съобщи The Explorers Web.

Той трябваше да изкачи върха във вторник, но се върнал 1000 метра надолу до 6400 м височина, след като изпуснал раницата си. Именно в този момент в по-горен участък от маршрута пада лавина. Динев вече е слязъл в базовия лагер.

Лавината е паднала между лагерите 3 и 4 и затрупала фиксираните въжета. По това време в лагер 4 все още е имало хора, въпреки че заради прогнозите за приближаваща буря, те е трябвало рано сутринта във вторник да предприемат слизане.

Тази година лагер 4 беше разположен много по-ниско от обикновено,

на около 6700-6800 м, докато лагер 3 беше малко по-ниско, на 6500 м.

По тази причина атаката на върха и слизането се проточиха по-дълго. Близо 24 часа отне стигането на върха и слизането до лагер 4 на пакистанците Наила Киани и Шехрозе Кашиф, които впоследствие също се наложи да бъдат спасявани, съобщиха източници от Пакистан.

През целия ден във вторник хеликоптери летяха нагоре-надолу по Анапурна. Евакуирани бяха най-малко шестима алпинисти.

Сред тях е и индийката Балджийт Каур, за която се считаше, че е мъртва, но след това беше открита жива на височина 7400 м. В момента тя е настанена в болница.

Балджийт Каур
снимка: Baljeet Kaur/Instagram

Pioneer Adventure написаха, че пилотът на хеликоптер Клауди Мартин от Kailash Helicopter Services, заедно с Мингма Дорчи са локализирали и спасили Каур при изключително трудна и продължителна операция.

Балджийт Каур от въздуха
Балджийт Каур е забелязана от въздуха, снимка: Mingma Dorchi/Pioneer Adventure

Засега обаче няма информация от Pioneer Adventure защо индийката се е отделила от двамата шерпи, с които изкачи върха без кислород. Комуникацията с нея беше прекъсната малко след като започна да слиза. Засега няма и информация за двамата шерпи, въпреки че от Pioneer Adventure обявиха: „Всички са в безопасност и клиентите са в Похкара.“

По време на спасителната операция вчера хеликоптерите от няколко спасителни компании са евакуирали от планината и индиеца Арджун Ваджпай, пакистанците Наила Киани и Шехрозе Кашиф и французина Джонатан Лами.

Джонатан Лами
Лами написа, че е добре от болницата

Капитанът от непалската армия Суман Пандай, който ръководи експедиция за катерене и почистване, също беше евакуиран от лагер 3 със снежна слепота, съобщава The Himalayan Times.

Свалено е и тялото на загиналия Ноел Хана от лагер 4. Ирландският алпинист загина на слизане от Анапурна в понеделник, а причините за смъртта му все още не са оповестени.

Ноел Хана
Ноел Хана в базовия лагер на K2 през 2020-21. Снимка: Noel Hannah

Khoo Swee Chiow от Сингапур, който се присъедини към изкачването на върха с други алпинисти от екипа на Seven Summit Treks, съобщи, че не е изкачил Анапурна. Той вече се е върнал в Похкара, но не предостави повече подробности. Остава неясно колко хора все още са в планината. Няма и информация дали шерпите, водещи клиентите, също са били евакуирани.

Друга група спасители пък се включи в издирването на изчезналия индийски алпинист Анураг Малу. Той падна в пукнатина в понеделник на около 6000 м. височина.

Въпреки че перспективите не изглеждат добри,

приятелите и семейството на Малу не се отказват от надеждата да го намерят жив.

Те оказват натиск върху политици (включително министъра на външните работи на Индия), влиятелни фигури и широката общественост търсенето да продължи.

Времето е от съществено значение, тъй като се очаква то бързо да се влоши към края на седмицата. Прогнозите са голяма буря да удари по-голямата част от планините на Непал.

Първите групи се представиха най-добре

В крайна сметка късметът беше на страната на тези, които избраха да се изкачат на върха на 15 април, точно след екипа за фиксиране на въжета. Това включва както цялата група на Imagine Nepal, така и тримата клиенти на EliteExped и шестима поддържащи шерпи.

Суман Гурунг на Анапурна
Суман Гурунг на Анапурна, 15 април. Снимка: Suman Gurung/Instagram

Бартек Зимски и Осуалд ​​Родриго Перейра от Полша достигнаха върха в понеделник. Тяхното бързо изкачване и спускане, на Зимски със ски през цялото време, им позволи да стигнат бързо до базовия лагер и да избегнат лавината, която помете фиксираните въжета.

Бартек ски от Анапурна
Бартек Зимски се спуска от Анапурна. Снимка: Oswald Rodrigo Pereira

Няколко дни по-рано те имаха лош опит с друга огромна лавина по време на първия си аклиматизационен кръг.

Снегът затрупа депо, което алпинистите бяха оставили на 5700 м, с необходимото оборудване за атаката на върха.

Господин Динев се цели в три върха

Господин Динев
снимка: БНТ

Сливенският алпинист отпътува за Хималаите преди месец, на 15 март, на експедиция, чиято цел е да изкачи три осемхилядника без кислород.

В Катманду той се включи в международна експедиция. Програмата е много експедитивна. Освен Анапурна, Динев възнамерява да изкачи още Дхаулагири 8167 (метра) и Макалу (8485 метра), като се очаква полетът му към България да бъде на 27 май.

„Планината е жестока и всички трябва да се съобразяваме с това, най-важното е да проявяваме разум. Имам опит и съм по-предпазлив и умерен“, каза алпинистът преди отпътуването си пред БТА.

Господин Динев се занимава с алпинизъм от 1976 година. Той е посещавал Анапурна през 1989 година с национална експедиция на България, когато загива неговият приятел Милен Медков. „Сега ще отдадем почит на това момче, което остана там завинаги на 26 години“, каза Динев. Зад гърба си алпинистът има изкачване на осемхилядниците Гашербрум II и Броуд Пик от планинската верига Каракорум.

Той посвети своята бъдеща експедиция на младите хора, пожела да им даде пример в предизвикателствата към високите върхове, като това ги окрилява и прави по-смели. Алпинистите Георги Томов и Милчо Михайлов му пожелаха да сбъдне мечтата си и преди всичко да се върне жив и здрав.

Стефан Стефанов, председател на Фондация „Стария бряст“, подари на алпиниста тракер, с цел да бъде локализиран през цялото време. Има SOS бутон в случай на нужда от помощ. Маршрутът на алпиниста може да се гледа в реално време в Интернет. Динев е бил съдия в маратона „Хайдушки пътеки“, който Фондацията организира ежегодно в планината край Сливен.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!