fbpx

Природозащитници поискаха преразглеждане на плановете за Пирин, Витоша и Рила

В писмо до президента Румен Радев международната природозащитна организация WWF призова назначеното от него служебното правителство да положи усилия за опазването на Пирин, Витоша и Рила. Те настояха за преработка на плановете за управление на тези национални и природни паркове, така че от тях да отпаднат елементите, които ще доведат до застрояването им и до изсичането на вековни гори в облага на корупционни интереси.

Българската природа е национално богатство, което страната ни съхранява вече близо 90 години  в мрежа от защитени територии, се казва в писмото до президента. Но наред с много други български ценности, защитената ни природа днес е под сериозен натиск. Престъпни интереси, прикрити зад офшорни компании, се опитват да сложат ръка върху природното богатство и да го използват за собствена облага.

През последните две години се прави нов опит за заграбването на най-добре запазената българска природа чрез новите планове за управление на националните паркове Рила и Пирин и на природен парк Витоша, пишат от WWF. Подготвените до този момент предложения за планове целенасочено отслабват защитата им и на практика представляват заплаха за тях. Най-сериозен е примерът с Национален парк Пирин, обект на световното природно наследства на ЮНЕСКО, чиито проект за план позволява строителство на 12,5 пъти по-голяма площ и сечи в горите на 60% от площта на парка. Вместо да създават рамка за  опазването на редките и застрашени видове растения и животни и на уникалните природни ландшафти за бъдещите поколения, вместо да работят за устойчивото развитие на хората и регионите в хармония с природата, подготвените планове за управление правят възможно бързото и окончателно усвояване на ресурсите на парковете в интерес на определени олигархични кръгове.

От WWF припомнят, че през последните два месеца организацията води международна кампания за опазването на Национален парк Пирин. Красивите кадри от запазената природа на българската планина вече достигнаха до над два милиона души в десетки страни на различни континенти, а над 50 хиляди души изпратиха послание до българския министър-председател да опази Национален парк Пирин, да върне за преработка подготвяния нов план за управление на парка и да даде възможност на местните хора да развиват поминъка си, без да унищожават природата.

Прочети  Доброволци почистиха Рила за 5 дни

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.