fbpx

Местен туристически поход събра 108 души на връх Яворец

Традиционният лакатски поход до връх Яворец в Западна Стара планина, датиращ от 1964 г., става все по-масов. 108 души от цяла България тази година на 28 януари изкачиха 1393-метровия връх над село Лакатник в зимна приказка през 80-сантиметров недокоснат от човешки крак сняг. Ясно и тихо време, слънце, снежни преспи  и кристални гледки към Витоша, Рила и Стара планина съпътстваха туристите. Няколко организации взеха участие – освен „домакините” от туристическото дружество в Лакатник и отрядът на Планинската спасителна служба – Лакатник, за поредна година се включи и велосдружение „Велокрация” от Своге. Силно присъствие отбелязаха Бов и Мездра. С дълбоките преспи успяха да се преборят и 5-годишната Ралица Момчилова, 6-годишната Габриела Момчилова, 9-годишният Явор Лозанов. Най-възрастният походник бе 74-годишният Димитър Петров (Чичо Боби) от Лакатник.

За първи път  Яворец бе щурмуван по три маршрута – от село Лакатник, от село Бов и от хижа Тръстеная. Срещата на върха бе като кадър от филм – импровизирани лагери, изсечени в снега, приютиха множеството, огромни огньове стоплиха несвикналите със зимната планина, разляха се тежки вина, изпекоха се най-вкусните шишове. Атмосфера, наситена с добро настроение, хубави хора и много приятелства – това е печатът на зимния Яворец. Поход, основан преди повече от 50 години от местните хора и запазил духа на автентичното планинарство и неподправената любов към природата във всичките й превъплъщения в планината през зимата.

Към момента няма маркирани туристически пътеки към връх Яворец (1393 м.н.в).  Той се намира на границата между селата Бов и Лакатник, на два часа от двете населени места и на час и половина от малиновата плантация при хижа Тръстеная. Пътят до хижата е проходим с кола при зимни условия, както и към селата. До с. Лакатник има редовен автобусен транспорт два пъти дневно. Възможностите за нощувка са на хижа Тръстеная, както и в туристическите обекти с места за настаняване в споменатите села.

текст: Мария ЛАЗАРОВА
снимка: Петър СИМЕОНОВ

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!