fbpx

Местен туристически поход събра 108 души на връх Яворец

Традиционният лакатски поход до връх Яворец в Западна Стара планина, датиращ от 1964 г., става все по-масов. 108 души от цяла България тази година на 28 януари изкачиха 1393-метровия връх над село Лакатник в зимна приказка през 80-сантиметров недокоснат от човешки крак сняг. Ясно и тихо време, слънце, снежни преспи  и кристални гледки към Витоша, Рила и Стара планина съпътстваха туристите. Няколко организации взеха участие – освен „домакините” от туристическото дружество в Лакатник и отрядът на Планинската спасителна служба – Лакатник, за поредна година се включи и велосдружение „Велокрация” от Своге. Силно присъствие отбелязаха Бов и Мездра. С дълбоките преспи успяха да се преборят и 5-годишната Ралица Момчилова, 6-годишната Габриела Момчилова, 9-годишният Явор Лозанов. Най-възрастният походник бе 74-годишният Димитър Петров (Чичо Боби) от Лакатник.

За първи път  Яворец бе щурмуван по три маршрута – от село Лакатник, от село Бов и от хижа Тръстеная. Срещата на върха бе като кадър от филм – импровизирани лагери, изсечени в снега, приютиха множеството, огромни огньове стоплиха несвикналите със зимната планина, разляха се тежки вина, изпекоха се най-вкусните шишове. Атмосфера, наситена с добро настроение, хубави хора и много приятелства – това е печатът на зимния Яворец. Поход, основан преди повече от 50 години от местните хора и запазил духа на автентичното планинарство и неподправената любов към природата във всичките й превъплъщения в планината през зимата.

Към момента няма маркирани туристически пътеки към връх Яворец (1393 м.н.в).  Той се намира на границата между селата Бов и Лакатник, на два часа от двете населени места и на час и половина от малиновата плантация при хижа Тръстеная. Пътят до хижата е проходим с кола при зимни условия, както и към селата. До с. Лакатник има редовен автобусен транспорт два пъти дневно. Възможностите за нощувка са на хижа Тръстеная, както и в туристическите обекти с места за настаняване в споменатите села.

текст: Мария ЛАЗАРОВА
снимка: Петър СИМЕОНОВ

Прочети  Почина легендарният британски алпинист Джо Браун

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.