fbpx
събота, декември 2, 2023
Височинен алпинизъмНовини

Лошо време върна Адам Биелецки и Феликс Берг от 6100 м. височина под Лангтанг Лирунг

Адам Биелецки и Феликс Берг прекъснаха опита си за изкачване на Лангтанг Лирунг (7227 м) след три дни катерене.

“На 11-ти май тръгнахме от Базовия лагер преди изгрев слънце, за да избегнем опасността от лавини в кулоара, водещ към билото”, съобщи Биелецки. Двамата останаха един ден в Лагер 1, за да съберат енергия. След това, на 12-ти май, продължиха нагоре в алпийски стил.

След осем часа трудно техническо миксово катерене, установиха Лагер 2 на около 5925 метра. Алпинистите планираха да стигнат колкото е възможно по-далеч на 13-ти май, а на следващия ден да изкачат върха. Времето обаче се е влошило. На височина 6100 м, при силен вятър, силен снеговалеж и нулева видимост, те са взели решение да се върнат.

В крайна сметка, избрахме безопасността, каза Биелецки.

Двамата катерачи все още не са обявили дали ще предприемат нов опит за изкачване на Лангтанг Лирунг или ще отидат на Анапурна (8091 м), където планираха да стигнат до върха по нов маршрут на Северозападната стена.

Лангтанг Лирунг е най-високият връх на Лангтанг Химал в подножието на Непалските Хималаи, югозападно от осемхилядника Шиша Пангма (8013 м). Въпреки, че не е висок по стандартите на големите хималайски върхове, Лангтанг Лирунг се отличава с големия си вертикален релеф над околността. Биелецки и Берг възнамеряваха да го изкачат с цел аклиматизация за Анапурна, но това се оказа сериозно предизвикателство. Дали ще изберат все пак да се върнат по склоновете на Лангтанг, или ще продължат на Анапурна, предстои да разберем.

снимка: Адам Биелецки

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!