fbpx

Масивът Аладаглар

Масивът Аладаглар е разположен в източната част на планината Таурус,Турция. Най-интересното за пещерняците е, че това е един от карстовите масиви на най-голяма надморска височина в света. Входовете на пещерите са разположени на височина между 2800 и 3600 м.

Масивът  е слабо изследван, но е много обещаващ. От 2000 г. украийнски пещерняци, съвместно с турски геолози изследват Аладаглар. Най-дълбоката открита пещера е Кузгун (-1398 м.). Проучени са и редица по-малки пещери: Гюлчитай (-185 м.), Космос и много други (около 150).

Кузгун
Кузгун е втората по дълбочина пещера не само в Турция, но и в цяла Азия. До този момент най-дълбоката пещера в Турция е Еврен Гунай Мехмед Али Дудени (-1429 м.). Пещерата Кузгун (от турски Корона) се разделя на два паралелни клона на дълбочина 480 м.: основното разклонение върви на изток до дълбочина от 1400 м., разклонението Ветерок продължава на югоизток и завършва на дълбочина 600 м. Кузгун е богата на пещерни образувания (сталактите, сталагмити, хеликтити  и т.н.).

Текст: Върхове

Прочети  Топи се "Алеч" - най-големият ледник в Алпите

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook