fbpx

Масивът Аладаглар

Масивът Аладаглар е разположен в източната част на планината Таурус,Турция. Най-интересното за пещерняците е, че това е един от карстовите масиви на най-голяма надморска височина в света. Входовете на пещерите са разположени на височина между 2800 и 3600 м.

Масивът  е слабо изследван, но е много обещаващ. От 2000 г. украийнски пещерняци, съвместно с турски геолози изследват Аладаглар. Най-дълбоката открита пещера е Кузгун (-1398 м.). Проучени са и редица по-малки пещери: Гюлчитай (-185 м.), Космос и много други (около 150).

Кузгун
Кузгун е втората по дълбочина пещера не само в Турция, но и в цяла Азия. До този момент най-дълбоката пещера в Турция е Еврен Гунай Мехмед Али Дудени (-1429 м.). Пещерата Кузгун (от турски Корона) се разделя на два паралелни клона на дълбочина 480 м.: основното разклонение върви на изток до дълбочина от 1400 м., разклонението Ветерок продължава на югоизток и завършва на дълбочина 600 м. Кузгун е богата на пещерни образувания (сталактите, сталагмити, хеликтити  и т.н.).

Текст: Върхове

Comments

comments

Прочети  Възобновяват северния базов лагер на Анапурна за туристи

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!