fbpx

Мече влезе в двор на необитаема къща във Витоша

Четиримесечно мече влезе в двор на частна необитаема къща в с. Кладница в Южна Витоша снощи около 20.00 часа. Няколко часа по-късно то самó напуснало селото и се отправило към гората.

Това са съобщили от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие, цитирани от агенция Фокус.

Горски служители от териториалното поделение, заедно с директора на предприятието инж. Дамян Дамянов, са реагирали на подаден сигнал от местни жители. Мечето се озовало в двора на къщата, след като прескочило оградата й. После се покатерило на 15-метров бор.

Неправителствените организации „Четири лапи” и „Зелени Балкани” са уведомени за случая незабавно. Веднага са предприети мерки по спасяване на животинчето, като е осигурен периметър, за да не се стресира то. С падането на нощта обаче хората са изтеглени, а термокамерите за наблюдение заснемат как час и половина след полунощ мечето самó слиза от дървото и поема към гората.
Служители на ДЛС „Витошко-Студена” днес дежурят на място, за да проследят дали то ще се появи отново.

Специалисти коментират, че мечето не би могло да оцелее, ако не успее да открие майка си. Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят ловни специалисти. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните, към момента броят на мечките в планината е над 15. Числеността им се увеличава с всяка изминала година.

Прочети  Изграждат прозрачен мост в Китай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.