fbpx

Мингма Шерпа се включва в издирването на Боян

Непалецът Мингма Шерпа ще се включи утре в операцията по издирването на Боян Петров. Сутринта той ще отпътува с хеликоптер от Катманду за Непал.

Мингма Шерпа е един от най-опитните алпинисти в света. Той е първият непалец успешно изкачил 14-те осемхилядници от първи опит, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили всички 14 гиганта на планетата.

Непалецът изичсли шансовете Боян да е оцелял 50 на 50, но подчерта, че ще направи всичко по силите си да го намери, защото го чувства като брат. Българският алпинист е използвал неговата компания при предишните си изкачвания, но сега решил да я смени.

“Първоначално планираше да изкачи Чо Ою, но след това го промени с Шиша Пангма. На Шиша Пангма моята компания няма хора в момента. Познавам много добре върха. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. След третия лагер има леден участък. Смятам, че може да е паднал в този район”, обясни Мингма.

Мингма Шерпа определи частта над Лагер 3 за изкачване на Шиша Пангма като най-трудната, заради заледени участъци.

Междувременно останалите спасители отново са достигнали Лагер 1, след като вчера се наложи да слязат надолу, зарадо лошото време. Към момента изкачването на останалите участници в експедициите е забранено.

Още за Мингма шерпа:

Първи осемхилядник за този сезон – изкачиха Лхотце

Шерпи пуснаха видео от спасителна операция на 8000 м (ВИДЕО)

 

Comments

comments

Прочети  Болки в зъб мъчат Нирмал Пурджа под Шиша Пангма (СНИМКИ)

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!