fbpx

Мингма Шерпа се включва в издирването на Боян

Непалецът Мингма Шерпа ще се включи утре в операцията по издирването на Боян Петров. Сутринта той ще отпътува с хеликоптер от Катманду за Непал.

Мингма Шерпа е един от най-опитните алпинисти в света. Той е първият непалец успешно изкачил 14-те осемхилядници от първи опит, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили всички 14 гиганта на планетата.

Непалецът изичсли шансовете Боян да е оцелял 50 на 50, но подчерта, че ще направи всичко по силите си да го намери, защото го чувства като брат. Българският алпинист е използвал неговата компания при предишните си изкачвания, но сега решил да я смени.

“Първоначално планираше да изкачи Чо Ою, но след това го промени с Шиша Пангма. На Шиша Пангма моята компания няма хора в момента. Познавам много добре върха. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. След третия лагер има леден участък. Смятам, че може да е паднал в този район”, обясни Мингма.

Мингма Шерпа определи частта над Лагер 3 за изкачване на Шиша Пангма като най-трудната, заради заледени участъци.

Междувременно останалите спасители отново са достигнали Лагер 1, след като вчера се наложи да слязат надолу, зарадо лошото време. Към момента изкачването на останалите участници в експедициите е забранено.

Още за Мингма шерпа:

Първи осемхилядник за този сезон – изкачиха Лхотце

Шерпи пуснаха видео от спасителна операция на 8000 м (ВИДЕО)

 

Прочети  БАН: показват два от последните видоклипове на Боян Петров от Шиша Пангма

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook