fbpx

Монблан става защитена територия

Още в началото на 2019 г. френският президент Еманюел Макрон, по време на посещение в региона Горна Савоя, направи гръмко изявление, в което обеща да предпази масива на Монблан от глобалното затопляне и масовия наплив на туристи.

Оттогава, особено предвид карантинните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, работата в тази насока се извършваше без широко отразяване в медиите, въпреки че все още някои разпоредби на бъдещия закон “изтекоха в мрежата”.

На 1 октомври в Анси, в присъствието на зам.-държавния секретар по биоразнообразието Беранжер Аба, е бил официално подписан документ за създаването на защитена територия от френската страна на Монблан.

В новият указ е регламентирано създаване на защитена територия, състояща се от централна зона и няколко преходни зони, в които ще се обезпечи съхранението на естествена среда за обитание на диви животни и флората.

Общата площ на защитената зона е 3175 хектара и се намира в регионите Шамони, Сен Жерве и Ле Уш.

Както Аба подчерта по време на подписването, френското правителство и местните власти нямат намерение „да покрият Мон Блан с капак“. Целта е да се осигури защита на природата от масивен приток на неорганизирани туристи, както и зачитане на природата от страна на всички хора, които отиват в района на Монблан.

Член 2 от новия Указ предвижда забрани и правила, които трябва да се спазват, за да се гарантира „запазване на качеството на ландшафта и тишината“:

В централната част на защитения периметър, която отговаря на около 80% от общата площ, е забранено да се занимавате с каквато и да било дейност, освен планинарство, комбинация от алпинизъм и парапланеризъм, ски / сноуборд.

Прочети  Три извънпистови спасителни акции в Пирин от началото на седмицата

Забранено е изкачването на Монблан без подходящо индивидуално и колективно оборудване, което отговаря на стандартите, установени от разпоредбите на ISO и техники за безопасност при извършване на планинско катерене.

Забранено е изкачването на Монблан в свръзки от повече от трима души, освен в ситуации, предвидени от съображения за безопасност или за помощ на други алпинисти.

Не е разрешено да носите със себе си материали или други предмети на върха на планината, с изключение на строго необходимите за алпинизъм, индивидуална или колективна защита и храна.

Масовите събития са строго забранени в защитената зона

Алпинистите, които възнамеряват да достигнат върха по стандартен маршрут, е нужна резервация на нощувка в планински хижи по маршрута за изкачване.

В същото време е забранено използването на хижа Абри Вало на върха на Монблан за нощувка. Тази хижа трябва да се използва само в изключителни случаи на спешност.

В допълнение, на обучени алпинисти е позволено да се изкачват на Мон Блан, без да резервират места в хижи, но при условие, че изкачването приключи на една дневна светлина.

Забранено е самостоятелното отклонение от стандартния маршрут или билото Пайо.

Забранено е да носите домашни любимци със себе си по склона и до върха на планината (с изключение на случаите, когато животните се водят на каишка и само по пешеходни маршрути).

Забранено е установяването на биваци извън базовия лагер на Тет Рус и по стандартния маршрут, с изключение на форсмажорни ситуации.

Забранено е изкачването по маршрута “Трамвай Монблан”

Що се отнася до екологичния компонент, тези изисквания са описани в член 3 от Указа.

Прочети  Забраниха хвърлянето на монети в Ухловица

Забранено е:

Оставянето или изхвърлянето на боклуци от всякакъв вид в защитената зона;

Преднамерено или случайно преселване в защитената зона на индивиди от всякакви видове животни и растения, чието естествено местообитание е чуждо на местното население;

Нанасяне на вреда на съществуващи видове, както животни, така и растения;

Палене на огън;

Издигане на всякакъв вид постройки, включително временни конструкции

Поставяне на рекламни материали в защитената зона.

В случай на нарушаване на разпоредбите на Указа се предвиждат глоби от най-малко 750 евро.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!