fbpx

Монблан става защитена територия

Още в началото на 2019 г. френският президент Еманюел Макрон, по време на посещение в региона Горна Савоя, направи гръмко изявление, в което обеща да предпази масива на Монблан от глобалното затопляне и масовия наплив на туристи.

Оттогава, особено предвид карантинните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, работата в тази насока се извършваше без широко отразяване в медиите, въпреки че все още някои разпоредби на бъдещия закон “изтекоха в мрежата”.

На 1 октомври в Анси, в присъствието на зам.-държавния секретар по биоразнообразието Беранжер Аба, е бил официално подписан документ за създаването на защитена територия от френската страна на Монблан.

В новият указ е регламентирано създаване на защитена територия, състояща се от централна зона и няколко преходни зони, в които ще се обезпечи съхранението на естествена среда за обитание на диви животни и флората.

Общата площ на защитената зона е 3175 хектара и се намира в регионите Шамони, Сен Жерве и Ле Уш.

Както Аба подчерта по време на подписването, френското правителство и местните власти нямат намерение „да покрият Мон Блан с капак“. Целта е да се осигури защита на природата от масивен приток на неорганизирани туристи, както и зачитане на природата от страна на всички хора, които отиват в района на Монблан.

Член 2 от новия Указ предвижда забрани и правила, които трябва да се спазват, за да се гарантира „запазване на качеството на ландшафта и тишината“:

В централната част на защитения периметър, която отговаря на около 80% от общата площ, е забранено да се занимавате с каквато и да било дейност, освен планинарство, комбинация от алпинизъм и парапланеризъм, ски / сноуборд.

Прочети  Отвори врати най-големият катерачен център у нас - Walltopia Climbing&Fitness

Забранено е изкачването на Монблан без подходящо индивидуално и колективно оборудване, което отговаря на стандартите, установени от разпоредбите на ISO и техники за безопасност при извършване на планинско катерене.

Забранено е изкачването на Монблан в свръзки от повече от трима души, освен в ситуации, предвидени от съображения за безопасност или за помощ на други алпинисти.

Не е разрешено да носите със себе си материали или други предмети на върха на планината, с изключение на строго необходимите за алпинизъм, индивидуална или колективна защита и храна.

Масовите събития са строго забранени в защитената зона

Алпинистите, които възнамеряват да достигнат върха по стандартен маршрут, е нужна резервация на нощувка в планински хижи по маршрута за изкачване.

В същото време е забранено използването на хижа Абри Вало на върха на Монблан за нощувка. Тази хижа трябва да се използва само в изключителни случаи на спешност.

В допълнение, на обучени алпинисти е позволено да се изкачват на Мон Блан, без да резервират места в хижи, но при условие, че изкачването приключи на една дневна светлина.

Забранено е самостоятелното отклонение от стандартния маршрут или билото Пайо.

Забранено е да носите домашни любимци със себе си по склона и до върха на планината (с изключение на случаите, когато животните се водят на каишка и само по пешеходни маршрути).

Забранено е установяването на биваци извън базовия лагер на Тет Рус и по стандартния маршрут, с изключение на форсмажорни ситуации.

Забранено е изкачването по маршрута “Трамвай Монблан”

Що се отнася до екологичния компонент, тези изисквания са описани в член 3 от Указа.

Прочети  Утре откриват рафтинг сезона

Забранено е:

Оставянето или изхвърлянето на боклуци от всякакъв вид в защитената зона;

Преднамерено или случайно преселване в защитената зона на индивиди от всякакви видове животни и растения, чието естествено местообитание е чуждо на местното население;

Нанасяне на вреда на съществуващи видове, както животни, така и растения;

Палене на огън;

Издигане на всякакъв вид постройки, включително временни конструкции

Поставяне на рекламни материали в защитената зона.

В случай на нарушаване на разпоредбите на Указа се предвиждат глоби от най-малко 750 евро.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.