fbpx

На Мусала 15 години по-късно

vladi-na-musalaПланински спасители сбъднаха мечтата на 34-годишният Влади. Въпреки че е обездвижен от 15 години, той успя да види залеза от връх Мусала.

ПСС публикува разказа на Ники, който е “главна движеща сила” за реализация на идеята:

“Точно в 8:00 бяхме строени пред долна станция на кабинката, където ни чакаше екипа на Бороспорт. След малка организация, за която по-късно щяхме да разберем, че е била недостатъчна, в 8:15 пътувахме нагоре. В продължение на няколко минути се редуваха слънце, мъгла и облаци, за да може в 8:45 да пристигнем на горна станция, където да се любуваме на страхотно време и неописуеми гледки към Боровец, Искър и Мусала.

Там бяхме посрещнати от Пепи Терзийски, който за отрицателно време успя да вкара ред в нашите редици и да поемем нагоре към целта. За мое щастие аз бях разпределен в служебната машина на ПСС и се повозих до заслон Ледено езеро, за разлика от останалите 16 човека от групата, които също се возиха, но хванати за едно въже, вързано за нея.

Някъде около 10:40, след няколко затъвания на машината и безупречно управление от страна на Константин (Коце), пристигнахме максималната височина, до която успяхме да се качим с машината, а именно 200 метра под заслон Ледено езеро. Последва бързо разтоварване, последни инструкции от Пепи Терзийски и голямото приключение във физически смисъл.

За около един час успяхме да направим първите осигуровки и да придвижим Влади до заслона. В 13:00 след 10 минутна почивка и проверка на състоянието на Влади, поехме нагоре. Тук имаше няколко основни фигури.

Захари Недялков, който беше главния двигател на акиа-та, даващ страшно ценни съвети, раздаващ се физически до последно и готов да пожертва всичко в името на каузата.

Милен Братанов, който отговаряше за сигурността на всички ни, Ангел Григорчев и Иван Димитров – отговарящи за стабилността на носилката и положението на Влади в нея, както и още около 10 спомагателни двигатели в лицето на ПСС, отговарящи за цялостното логистично придвижване.

Прочети  Спасителна акция над Сопот през уикенда

След серия от доста страшни повдигания на носилката над оголени камъни, почти 90-градусов наклон в края на трасето и редувания на въжета в 15:00 се озовахме на върха. Прекарахме 15 емоционални минути, през които нямаше човек, на когото да не виждаме усмивка на лицето през сълзи от щастие в очите. В 15:20 поехме обратния път.

За наше щастие успяхме за един час да бъдем отново при заслона. Последва финално проверяване на състоянието на Влади, след което най-приятната част за повечето от участниците.

Имахме удоволствието да покараме ски по пресен, неотъпкан сняг в продължение на няколкостотин метра, от където отново се натоварихме на машината на ПСС. За наша голяма изненада домакините ни от Бороспорт бяха оставили няколко кабини за нас и дежурни на лифта, така че успяхме да си спестим едно дълго прибиране. Вярно, щеше да е много красиво, но и на прага на нашите сили. В 18:00 успяхме да слезем на долна станция на лифта, където бяхме посрещнати от екипа на Бороспорт и спортния директор.

Обща снимка с всички и един незабравим ден от историята на нашия живот. Благодарности на абсолютно всички, които застанаха зад идеята и помогнаха за нейната реализация – Бороспорт, НП Рила, ПСС, Захари Недялков, метеоролозите от връх Мусала и всички анонимни доброволци с големи сърца”.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook