fbpx
понеделник, юли 8, 2024
ЕвропаПътеводителТуризъм

На планина в… Турция

Кушадасъ и Мармарис се прочуха като туристически дестинации у нас през последните няколко години. Планините, които предлага Турция, обаче по нищо не отстъпват на морските й курорти. Нашето предложение е Бабадаг (1969 м.). Невисок, но атрактивен връх в европейската част на страната. Един от най-популярните за делтапланеризъм в света.

Бабадаг (вр. Баща) е разположен в живописния Олюдениз, част от веригата Таурус. Със своята височина от 1969 м. той се издига вертикално нагоре от самия морски бряг. С разнообразната си флора, сред която се откроява рядка орхидея и стари кедрови дървета, както и с древен път от елинската епоха маршрутът е изключително интересен за преход. Няма маркирана пътека от Олюдениз за Бабадаг, тъй като маршрутът не е сред най-популярните в Турция, но се използва комбинация от пътеки, направени от местните пастири, както и малка част от древния път. Преходът е средно тежък.

Местонахождение  Лесно е да стигнете до изходния пункт за изкачване на Бабадаг. От Фетхие има редовен обществен транспорт до Олюдениз. Когато наближите морския бряг трябва да продължите пеша на югоизток (в противоположна посока от Синята лагуна), където пътеката, успоредна на плажа свършва пред стена.  Нагоре продължават стълби, по които се достига до плажа Кидрак. Следваме пътя в продължение на 200 м., в посоката, в която той прави остър S – образен завой и след това става успореден на скалистия бряг. Когато склонът намалее, вдясно е ресторанта Белия Делфин, а от другата страна на пътя започват стълби, обозначени със зелена маркировка. Разстоянието на върха от началната точка е 13 км.

Подробен маршрут

1- Начало (височина: 40 м.): Пътеката започва от каменните стълби от дясната страна на ретранслатора за мобилни телефони. Обозначението започва от тази точка.  Пътеката е неравна, преминава през храсти, вечнозелени дъбове и маслини. Не се опитвайте да пресечете пътя  или да следвате други пътеки, които могат да ви отведат в погрешна посока. По нататък ще пресечете скалиста местност. Избягвайте да се отклонявате по други маршрути, тъй като маркираната пътека е по-безопасна. Ако ви се наложи, може да се хващате за скалите за по-добра опора. Склонът намалява за малко и преминава в лек наклон през борова гора. Дотук сте изминали 1.9 км. (ок. 40 мин.).

2- Разклон (височина: 330 м.): Тук пътеката се свързва с  историческия път от Овачик до Кирме, който е в по-добро състояние и по-лесен за ходене (Овачик е на 3 км. на ляво). Завивате на дясно. Първо ще преминето още един кръстопът, водещ към мястото за парашутни скокове. Завивайки наляво пътеката преминава в слаб наклон. След това ще пресечете още един разклон, и ще преминете покрай два водоема, пристигайки до трети. Дотук сте изминали 4 км.  (1 ч. 20 мин.).

3- Водоем (височина: 610 м.): Близо до водоема има вечнозелена дъбова гора. Пътеката прави остър завой на ляво. Скоро стигате разклон, на който поемате надясно. Достигате до лек наклон. До тук – 4.7 км. (1ч. 45 мин.).

4- Плато (височина: 730 м.): От тази точка пред вас се открива невероятна гледка към Синята лагуна, полуостровите и островите. Пейзажът изведнъж се променя в поля, скални стени и билото на Бабадаг. По-нататък има разклон, при който пътеката преминава в черен път. Тук трябва да продължите направо докато от дясната си страна достигнете скали, откриващи гледка към долината Кидрак. В последния етап на пътеката има слизане около 40 м. Заради скалистия югозападен склон на Бабадаг и ждрелото, преди пристигане в село Козагачи. Дотук – 6.5 км. (2 ч. 15 мин.).

5- Козагачи (височина: 750 м.): Козагачи е малко село, което може да бъде използвано за начална точка на много интересни маршрути. При този разклон има чешма с питейна вода. Нататък по пътя повече няма да намерите питейна вода. Тази точка се намира на средата на пътя. Маршрутът нататък до Бабадаг е по-труден; затова, ако се чувствате изморени, по-добре да не продължавате, а да отпочинете и да се върнете. Автомобилното шосе може да бъде алтернативен път за връщане в Олюдениз (15 км.). Ако решите да продължите, поемете по пътеката наляво. По пътя ще срещнете много разклони. Следвайте маркираната пътека. Скоро тя става успоредна на малкия поток, течащ през зимата. След като го пресечете два пъти ще достигнете ерозирал терен с червено оцветени скали. Достигайки скала с обратен наклон, завийте наляво. Пътеката се отправя между малък хълм и дълъг склон, водещ към главното било на Бабадаг. Преди това ще стигнете до разклон близо до самотен бор. До тук 8.3 км. (3 ч.) .

6- Разклон (височина: 1040 м.): Тръгнете по десния път. Повърхността на пътеката и наклона стават все по-сурови. На места храстите от двете страни, скалите и сипеят правят терена доста тежък. Внимавайте. Освен това внимавайте да не поемете по грешна пътека, която ще ви отведе в храстите. Този участък може да бъде изморителен и доста досаден, но гледката към Синята Лагуна и билото ще смекчи неприятните усещания. Внезапно достигате линията на кедровите дървета. До тук  – 9.8 км (4 ч.).

7- Линия на кедровите дървета (височина: 1450 м.): Започвайки от тази височина попадате в магнетична кедрова гора, смесена с други дървесни видове. През зимата е покрито със сняг. Тук пътеката се губи, заради вида на почвата. Склонът е най-голям през целия маршрут. В края има няколко точки, при които ще усетите нужда да се хванете за скалата, за да ги преминете. След това склонът намалява. Дотук-  10.5 км. (4 ч. 30 мин.).

8- Било (височина: 1630 м.): Вече сте на билото на Бабадаг. Тук пътеката ясно личи и е в по-добро състояние. От другата страна на малкото връхче, има скала. Ще пресечете две равни площадки, разделени с три лесни за пресичане скалисти пасажи. След това пътеката завива на ляво и достига до склон. Дотук –  11.2 км. (4 ч. 45 мин.).

9- Било (височина: 1720 м.): Тук е най-широкото и дълго било на Бабадаг. Изложено е на северозапад. Пътеката се свързва с автомобилното шосе, което е алтернативен път към Олюдениз (18 км.). Остатъкът е лесен за ходене по леко наклонен път, разположен от североизточната стена на билото. Този участък ви позволява да видите град Фетхие, село Овачик, малка заравненост по-надолу и връх Мендос зад нея, връх Акдаг (3015 м.) далече на изток с каньона Сакликент и връх Калдаг (2184 м.) далече на север. По пътя  има две долини, от които се вижда отсрещната страна. Последната част прави остър завой надясно и достига върха. Дотук – 13 км.  (5 ч. 30 мин.).

10-Върха (височина: 1969 м.): Достигнахте края на голямото изкачване. Тук има наблюдателна станция за горски пожари и две заравнености, едната близо до станцията, обърната на север, другата на  200 м. източно, обърната на юг. Станцията работи само през лятото, когато пътят е достъпен и с превозни средства. Вратата на заслона, близо до станцията може да бъде отворена през зимните месеци, безплатно място за нощувка. В зависимост от сезона, времето и часът от деня, от върха или малко под него могат да достигат дори камиони. Ако помолите шофьорите, те с охота ще ви откарат до Олюдениз. Ако искате да ходите пеша, може да поемете по същия маршрут. Алтернативният път (20 км. до Олюдениз) осигурява различен пейзаж със сходна продължителност. През зимата условията до най-близката точка, която може да бъде достигната с превозно средство е главно разклонът на  платото на северозиток на височина 1250 м. По пътя надолу трябва да завиете наляво (другият път води към връх Мендос). Тук, единственият източник на питейна вода е на 500 м. след разклона и отляво на пътя. Трябва да походите нагоре 100 м. от водното депо, за да достигнете извора. До края на този маршрут просто следвайте пътя.

Разрешения За изкачването на Бабадаг не се изискват разрешения. Трябва обаче да се спазват забраните за палене на огън. През лятото, районът е уязвим от горски пожари. Никакъв огън не трябва да бъде пален никъде по всяко време. Не трябва да се изхвърлят боклуци по пътеката.

Кога да изкачваме Най-подходящото време за изкачване на върха е от април до юни и от септември до ноември. В средата на лятото времето е много сухо и горещо. През зимата, заснежената пътека може да бъде изключително трудна на места.

Къмпингуване Къмпингуването е разрешено и безплатно, но заради риска от пожари, паленето на огън е строго забранено, особено през лятото. На върха има и заслон, който може да бъде използван за нощувка.

Делтапланеризъм Бабадаг предлага отлични възможности за делтапланеризъм. Най-подходящото време е от началото на май до октомври. Агенции за екстремни спортове в Олюдениз предлагат и полети за начинаещи.

Текст: www.summitpost.org

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!