fbpx

Над 100 филма за планини на 10-тото издание на Международния фестивал в Банско

От 24 до 28 ноември 2010 г. Банско ще бъде домакин на десетото издание на единствения в Югоизточна Европа и на Балканите Международен кинофестивал за планини, екстремни спортове и приключения. Очакванията на организаторите от сдружението  “Международен фестивал на планинарския филм” и община Банско са градът, който неотдавна спечели приза за зимна столица на Балканите, да се превърне в една от световните столици на планинарската култура.

В десетото издание на “Банскофилмфест” ще бъдат показани 100 филма / 40 – в конкурсната, и 60 – в ретроспективната програма/ от над 20 страни от пет континента, съобщи директорът на фестивала Натали Петрова. И тази година разчитаме на формулата да представяме най-доброто от световното кино за планини, екстремни спортове, приключения и пътешествия и да привличаме като официални гости световни знаменитости. Така събитието се превръща в една голяма реклама не само за Банско, но и за България.

За фестивала в Банско в края на ноември ще пристигнат Мануела ди Чента – легендарната италианска скиорка, двукратна олимпийска и седемкратна световна шампионка, първата италианка, изкачила Еверест, която сега е член на Международния олимпийски комитет, словенецът Даворин Карничар – първият човек, спуснал се със ски от Еверест, Сесилие Ског от Норвегия – единствената жена в света, изкачила най-високите върхове на всички континенти и стигнала до Северния и Южния полюс, германецът Алекс Хубер -най-добрият екстремен катерач в света.

Своите презентации на “Банскофирмфест” ще направят редица световни имена на алпинизма. Сред тях са Алекс Хубер, автор на едни от най-трудните изкачвания по най-известните скални стени в света, и проф. д-р Освалд Йолц от Австрия – лекар на австрийската експедиция през 1978 г., смятан за най-големия специалист в света в областта на височинната и планинската медицина. Пред фестивалната публика ще се представи и Ерар Лоретан от Швейцария – третият човек в света, изкачил всички осемхилядници, след Райнхолд Меснер и Йежи Кукучка.

Тазгодишното издание на “Банскофилмфест” ще разшири своята програма със съпътстващи филмовия конкурс семинари и изложби на планинска тематика.

Прочети  Снежна кинопанорама в Банско от 22 до 25 февруари

Текст: БТА

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!