fbpx
сряда, септември 20, 2023
Литература и киноНовини

Над 100 филма за планини на 10-тото издание на Международния фестивал в Банско

От 24 до 28 ноември 2010 г. Банско ще бъде домакин на десетото издание на единствения в Югоизточна Европа и на Балканите Международен кинофестивал за планини, екстремни спортове и приключения. Очакванията на организаторите от сдружението  „Международен фестивал на планинарския филм“ и община Банско са градът, който неотдавна спечели приза за зимна столица на Балканите, да се превърне в една от световните столици на планинарската култура.

В десетото издание на „Банскофилмфест“ ще бъдат показани 100 филма / 40 – в конкурсната, и 60 – в ретроспективната програма/ от над 20 страни от пет континента, съобщи директорът на фестивала Натали Петрова. И тази година разчитаме на формулата да представяме най-доброто от световното кино за планини, екстремни спортове, приключения и пътешествия и да привличаме като официални гости световни знаменитости. Така събитието се превръща в една голяма реклама не само за Банско, но и за България.

За фестивала в Банско в края на ноември ще пристигнат Мануела ди Чента – легендарната италианска скиорка, двукратна олимпийска и седемкратна световна шампионка, първата италианка, изкачила Еверест, която сега е член на Международния олимпийски комитет, словенецът Даворин Карничар – първият човек, спуснал се със ски от Еверест, Сесилие Ског от Норвегия – единствената жена в света, изкачила най-високите върхове на всички континенти и стигнала до Северния и Южния полюс, германецът Алекс Хубер -най-добрият екстремен катерач в света.

Своите презентации на „Банскофирмфест“ ще направят редица световни имена на алпинизма. Сред тях са Алекс Хубер, автор на едни от най-трудните изкачвания по най-известните скални стени в света, и проф. д-р Освалд Йолц от Австрия – лекар на австрийската експедиция през 1978 г., смятан за най-големия специалист в света в областта на височинната и планинската медицина. Пред фестивалната публика ще се представи и Ерар Лоретан от Швейцария – третият човек в света, изкачил всички осемхилядници, след Райнхолд Меснер и Йежи Кукучка.

Тазгодишното издание на „Банскофилмфест“ ще разшири своята програма със съпътстващи филмовия конкурс семинари и изложби на планинска тематика.

Текст: БТА

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!