fbpx

Напрегнати летни месеци за планинските спасители

Планинските спасители отчитат напрегнати летни месеци и тази година. Настъпи период от годината, когато планините са предпочитано място за отдих и акциите на спасителите стават ежедневие, отбелязват те.

На 27 юни в района на х. Мочарата в Пирин моторист на 35 години пада на терен с мокри камъни. Петима планински спасители от отряд Банско достигат пострадалия, който е със счупена ключица и травми на коляно и китка, оказват му първа помощ и го транспортират до екип на спешна помощ.

На 28 юни се провеждат три акции. Хижарят на х. Рай подава сигнал. Турист на 40 години е паднал от легло в хижата и сериозно е наранил главата си. Двама спасители от отряд Калофер отиват на мястото, поставят шийна яка и транспортират пострадалия. Няколко часа по-късно в Централния денонощен пост( ЦДП) на ПСС постъпва сигнал за пострадала 69-годишна жена в Люлин планина със съмнения за фрактура на глезена. В акцията се включват 6 доброволци на ПСС от отряд София. По същото време в района на х. Вихрен 11 души от отряд Банско транспортират със спасителна носилка изтощен турист, който не е преценил собствените си възможности.

На 4 юли в района на Рилски езера жена на 60 години с травма на глезена е транспортирана до лифта от 5 планински спасители.

На 5 юли от ЦДП предават, че в района на х. Плевен на стръмна и мокра пътека са пострадали 2 жени – едната, на 71 години, е с травма на глезена, а другата, на 62 години, е с травма на китката. В акцията се включват 9 души от отряд Троян, които транспортират туристките до очакващата ги линейка на спешна помощ.

На 10 юли хижарят на х. Рай подава сигнал за неопитна туристка с лоша екипировка, която се е подхлъзнала по пътека и е с травма на глезена. Оказана и е помощ от отряд Калофер.

Два дни по-късно – на 12 юли, мъж на 40 години се изгубва в района на Бачковски манастир. Открит е от двама спасители от отряд Пловдив.

Отряд Сливен проведе две акции в два поредни дни в един и същ район. На 14 юли 7 планински спасители издирват и извеждат от трудна ситуация мъж, който се е изгубил в местността Долапите в посока връх Гаговец, Стара планина, а на следващия ден 10 спасители се включиха в издирването на изчезнал турист.

Прочети  НП "Централен Балкан" влага 11 млн. лв за възстановяване на природни обитания

Отряд Чепеларе също проведе акция над с. Проглед в Родопите. На 16 юли мъж с неподходяща екипировка се подхлъзва и чупи подбедрицата на левия си крак. Той е с диабет и сърдечно заболяване и е транспортиран до линейка на спешна помощ от 5 планински спасители, които от оказват помощ на пострадал с контузия на подбедрица

На 18 юли жена на 46 години пада и наранява коляното си в района на Караджов камък, Родопи и е откарана в центъра за спешна помощ от 3 доброволци на ПСС от отряд Пловдив.

На 19 юли на базата на ПСС – Сопот, под ръководството на д-р Йордан Котларов от отряд Карлово, се проведе учебно занятие по медицина. В него взеха участие 18 спасители от отрядите на ПСС в Карлово, Сопот, Калофер и Пирдоп. Те имаха възможност да покажат уменията си и в реална ситуация, след като бе получен сигнал за жена със счупена подбедрица, в района на х. Незабравка.

Същия ден хижарят на х. Рибни Езера, чрез монтираната от ПСС в хижата радиостанция, подава сигнал в Централния денонощен пост (ЦДП). Жена се е подхлъзнала в района „Маринковица“, контузила е крака си и не може да продължи да се придвижва сама. Веднага се сформира екип от 7 спасители от отряд Благоевград с ръководител Георги Ботев, които се отправят към посоченото място и обездвижват травмирания глезен.

На 22 юли отрядите на Троян и Ловеч, заедно с полицаи от района, се включиха в издирването на изчезнал иманяр в района Стенето. Същия ден помощ на полицията оказаха и от отряд София, които с 2 кучета се присъединиха към жителите на Горна Малина в търсенето на техен съгражданин. И двете акции завършиха без откриване на изчезналите и бяха прекратени поради липса на достатъчно информация.

Успешна беше акцията на спасителите от отряд Калофер, които помогнаха на жена с изкълчен глезен да стигне до местността Паниците.

По същото време катерач пада в района връх Орловец, Рила, в следствие на което чупи глезена си. За щастие на същото място в момента се намира планински спасител, който веднага се свързва с ЦДП и моли за помощ. В 14.40 ч. сигналът е предаден на дежурния в база Боровец и няколко минути по-късно група от 6 спасители се отправя към района на инцидента. Теренът е много трудно достъпен и изключително сложен. Междувременно намиращите се при пострадалия го свалят до основата на скалния масив, а пристигналите спасители го транспортират с планинска количка през втора тераса до ЦПШ Мальовица. Акцията приключва успешно към 24.00 ч.

Прочети  Двама загинаха в Стара планина

На 24 юли 16-годишен младеж наранява коляното си по време на излет в района на х. Плевен. Планинските спасители от отряд Троян се отзовават и транспортират пострадалия до м. Мазането, където го предават на семейството му. На следващия ден екип от отряд Троян отново е в планината, този път в района на х. Дерменкая, където помага на жена също с травма на крака.

На 26 юли от отряда на ПСС в Благоевград транспортират туристка със силни болки в дясното стъпало. Пострадалата е част от туристическа група, извършваща преход от х. Добърско към х. Рибни Езера, но поради получената травма не може да се придвижва сама. След преглед, шиниране на увредената става и консултация с дежурните спасители в х. Македония, е взето решение да се транспортира към Разлог, където е посрещната от родителите си и отправена към лечебно заведение.Vitosha100

На 25 и 26 юли планинските спасители от отряд София се включиха активно в охраната на обиколката на Витоша 100 км. Няколко екипа патрулираха по трасето на състезанието и оказваха помощ на всички, имащи нужда.

На 31 юли мъж пада в района на Стобските пирамиди. Информирани са спасителите от отряд Благоевград, които се отзовават и оказват помощ на мъжа, който е с травма на главата и фрактура на ръка.

По същото време от отряд Сопот се отзовават на сигнал за трима изгубени в района над града.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!