fbpx
неделя, декември 3, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛитература и киноНовини

Наско Скатов – безкислородно на Чо Ойю

Атанас Скатов изкачи днес без кислород и без шерпи връх Чо Ойю(8201 м). На връхната точка той е стъпил в 11:20 ч. българско време и веднага е тръгнал надолу.  Наско вече е слязъл в Базов Лагер под върха.

“Много съм изморен, не съм спал 2 нощи, не съм ял и пил вода също откакто сме тръгнали -13 часа катерене. Изтощен съм , но се радвам , че успях! Това е първото ми безкислородно качване и без шерп и съм щастлив! Времето беше перфектно и планинара ме допусна до себе си, за което съм много благодарен! Вече съм истински алпинист! Минути след изкачването падна гъста мъгла и тръгвам надолу. Намерих си стъпките в снега до въжето и се надявам да сляза невредим по лагера”, сподели Наско по сателитния си телефон.

Това е 6-тия изкачен осемхилядник на алпиниста. Той е първият българин, събрал престижната колекция Seven Summits (първенците на 7-те континента).

Изкачването беше осъществено само ден, след като излезе от печат третата книга на Наско Скатов: “Над 8000 метра. “ – “Анапурна, Дхаулагири, Макалу”.

Още по темата:

Петко Тотев: „За мен Чо Ойо означава много“

Атанас Скатов представя новата си книга „Манаслу-Душата на планината“

Китай провали плановете на Наско Скатов за Чо Ойо

Наско Скатов се прибира след Денали

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!