fbpx

Наско Скатов – безкислородно на Чо Ойю

Атанас Скатов изкачи днес без кислород и без шерпи връх Чо Ойю(8201 м). На връхната точка той е стъпил в 11:20 ч. българско време и веднага е тръгнал надолу.  Наско вече е слязъл в Базов Лагер под върха.

“Много съм изморен, не съм спал 2 нощи, не съм ял и пил вода също откакто сме тръгнали -13 часа катерене. Изтощен съм , но се радвам , че успях! Това е първото ми безкислородно качване и без шерп и съм щастлив! Времето беше перфектно и планинара ме допусна до себе си, за което съм много благодарен! Вече съм истински алпинист! Минути след изкачването падна гъста мъгла и тръгвам надолу. Намерих си стъпките в снега до въжето и се надявам да сляза невредим по лагера”, сподели Наско по сателитния си телефон.

Това е 6-тия изкачен осемхилядник на алпиниста. Той е първият българин, събрал престижната колекция Seven Summits (първенците на 7-те континента).

Изкачването беше осъществено само ден, след като излезе от печат третата книга на Наско Скатов: “Над 8000 метра. “ – “Анапурна, Дхаулагири, Макалу”.

Още по темата:

Петко Тотев: “За мен Чо Ойо означава много”

Атанас Скатов представя новата си книга „Манаслу-Душата на планината“

Китай провали плановете на Наско Скатов за Чо Ойо

Наско Скатов се прибира след Денали

Comments

comments

Прочети  Наско Скатов се отказа от Дхаулагири на 167 метра под върха

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!